Home » Wat is Lits Jumeaux?

Wat is Lits Jumeaux?

by Slaapzone

Lits jumeaux, een lastig woord om te spellen, om nog maar te zwijgen over de uitspraak. Het is een Frans woord (daarover zo meer), die we in Nederland gebruiken om een bedsoort aan te wijzen. Maar wat is een Lits jumeaux precies, wat zijn de voordelen, en wat zijn de maten? In dit artikel zullen we dieper ingaan op die vragen.

Wat is een Lits Jumeaux?

Lits jumeaux is het Franse woord voor een tweelingbed of scheidbare bed. Er is sprake van twee bedden van dezelfde grootte en dezelfde stoffering die naast elkaar worden geplaatst. Een lits jumeaux heeft verschillende voordelen, vooral voor koppels die goed willen slapen en een goede nachtrust op prijs stellen.

Lits jumeaux uit de 18e eeuw

In de collectieve verbeelding wordt het vooral geassocieerd met tweepersoonskamers in hotels. Het bestaat uit twee bedden met individuele bedbodems en matrassen die samen een eenpersoonsbed kunnen vormen. Lits jumeaux worden sinds de 18e eeuw vaak gebruikt door echtgenoten die wel graag in aparte bedden slapen, maar niet in aparte slaapkamers kunnen of willen.

Een tweelingbed past in elke kinderkamer. Opgroeiende kinderen kunnen er jarenlang comfortabel op slapen. Als je investeert in lits jumeaux matrassen van hoge kwaliteit, dan kan het bed net zolang meegaan totdat je kind klaar is om het huis uit te gaan en een nieuwe matras te kopen. Tweelingbedden zijn ook een goede keuze voor volwassen slapers die weinig ruimte in huis hebben.

Waarom slapen op lits jumeaux?

Kiezen voor een lits jumeaux boven een klassiek tweepersoonsbed heeft een aantal voordelen, vooral als je samen slaapt. De belangrijkste redenen om een lits jumeaux te kopen zijn comfort, flexibiliteit en intimiteit. Je kunt ervoor kiezen deze comfortabele bedden uit elkaar te halen of ze samen te voegen. De twee aparte bedden zijn perfect voor zowel een kinderkamer als een kamer voor volwassenen.

Onafhankelijkheid tijdens de nachtrust

Wanneer je partner tijdens de nachtelijke uren veel beweegt en je daardoor uit je slaap hout, dan is een lits jumeaux zonder twijfel een optie. In een tweepersoonsbed worden de bewegingen en trillingen van de ander namelijk verspreid in de matras en kunnen ze je slaapcyclus ernstig verstoren. Met een tweelingbed geniet je van totale onafhankelijkheid tijdens het slapen, wat resulteert in rustgevende nachten.

Aangepast aan jouw morfologie 

Als jij en je partner twee heel verschillende lichaamstypes hebben, kan slapen op twee aparte bedden een interessante mogelijkheid zijn. Een groot persoon slaapt het beste op een zeer stevige matras die een goede uitlijning van de wervelkolom garandeert en rugpijn voorkomt. Wie kleiner is, doet er goed aan een model te kiezen met ondersteuning. Met zijn twee matrassen en twee aparte bedbodems past de lits jumeaux zich aan de behoeften van elke slaper aan.

Meer comfort en intimiteit

Een koppel kan dankzij het tweelingbed genieten van de voordelen van een tweepersoonsbed, terwijl ze tegelijkertijd meer privacy ervaren, elk met hun eigen laken en deken. Bedlinnen kan ook worden aangepast aan de individuele smaak. Heb jij het vaak koud en jouw partner heeft het ’s nachts juist warm, dan kan de een gemakkelijk onder een dekbed glijden en de ander onder een eenvoudig laken.

Lits jumeaux versus tweepersoonsbed 

Een lits jumeaux bestaat uit twee identieke bedden, naast elkaar geplaatst of gescheiden in dezelfde kamer. Deze bedden zijn ideaal voor onafhankelijke slapers die niet graag hun bed delen, maar graag dicht bij hun partner blijven. Ze zijn ook erg praktisch in het geval van verschillende bedbehoeften of wanneer een van de twee echtgenoten ’s nachts veel beweegt. In decoratie zijn twee aparte bedden net zo eenvoudig te integreren als een traditioneel groot bed.

Volwassene of kind, intimiteit is een specifieke behoefte voor elk. De twee aparte bedden zullen deze zeer gewaardeerde intimiteit bieden. Voor kinderen die het moeilijk vinden om ’s nachts alleen te slapen, zal het een echte troost zijn om naast zijn broer of zus te zijn en in slaap vallen zal gemakkelijker en aangenamer zijn. Voor volwassenen kan het hebben van twee volledig gescheiden bedden ook voordelen met zich meebrengen, zoals het hebben van je eigen deken om te voorkomen dat je er de hele nacht aan moet trekken.

Verschil met tweepersoonsbed

In tegenstelling tot een lits jumeaux bestaat het tweepersoonsbed uit één bed, ontworpen voor twee personen. Tot de jaren zestig was het tweepersoonsbed het meest voorkomende bed voor twee personen. Meestal is een tweepersoonsbed 54 inch breed, 75 inch lang en bijna 15 centimeter breder dan een eenpersoonsbed. De slaapruimte van ongeveer 27 inch voor elke persoon is voor de meeste volwassen voldoende.

Afmetingen tweepersoonsbed

Een tweepersoonsbed kan in grootte variëren: een klein tweepersoonsbed of driekwart bed heeft een afmeting van 48 inch bij 75 inch, terwijl een groot tweepersoonsbed een afmeting heeft van 54 inch bij 80 inch. Het voordeel is dat het plaats biedt aan twee personen en gemakkelijk in een kleine kamer past. Tweepersoonsbedden zijn ook geschikt voor alleenstaande volwassenen die meer ruimte willen. Dit formaat is ook een goede keuze voor opgroeiende kinderen en tieners.

Lits jumeaux maat

Een van de belangrijkste criteria om op te letten wanneer je een bed en matras koopt, is de maat. Meestal is de standaard lits jumeaux maat 90 x 190 cm. Er is slechts één variant van de standaard tweepersoonsmatras: een tweepersoonsmaat XL-matras. Het is zo breed als een eenpersoonsbed, maar met een extra lengte van 12 cm met een totaal van 200 cm.

Een twin XL-matras is een uitstekende keuze voor het eerste bed van een kind dat tot ver in de tienerjaren meegaat. De extra cm zijn geschikt voor de meeste groeispurten. Tweelingmatrassen worden over het algemeen gebruikt op vaste of gelede bodems of bodems van twee identieke bedden. Deze kunnen bestaan uit twee onafhankelijke steunen van dezelfde grootte als de matras, die op hun beurt zijn verbonden door middel van verbindingsplaten. De platen zijn ijzeren die de twee steunen van de poten verbinden en de stabiliteit en het comfort van het geheel garanderen.

Lits jumeaux maat beddengoed 

Een voldoende dikke hoes zorgt voor dikte van de matras en doorzakken wordt beperkt. Door de hoes regelmatig schoon te maken, wordt de matras niet aangetast door stof, huisstofmijt, vlekken en ander ongedierte. De Twin Apartment Twin-XL Fitted Sheet is ideaal als hoeslaken voor de lits jumeaux. Voor het beddengoed worden meestal de volgende afmetingen gehanteerd:

  • Hoeslaken 99 x 193 x 40 cm
  • Laken 168 x 244 cm
  • Dekbedovertrek 173 x 229 cm

Dekbedovertrekken met maten van 240-260 x 200-220 cm worden vaak getoond als lits-jumeaux maten.

Waar plaats je een lits jumeaux? 

Het tweelingbed biedt een veel flexibelere inrichtingsoptie dan traditioneel tweepersoonsbed. Zo is het ideaal voor een slaapkamer met twee kinderen, omdat je de twee individuele bedden gemakkelijk enkele centimeters uit elkaar kunt plaatsen. Je kunt de lits jumeaux ook gebruiken als een modulair extra bed in een een- of tweezitsversie. Dit komt goed van pas als je gasten te logeren krijgt.

In de kinderkamer

Twee aparte bedden zijn erg praktisch als twee kleintjes samen in een kleine kamer moeten slapen. Met een lits jumeaux hebben ze elk een apart bed waar ze zich prettig bij voelen. Willen ze toch bij elkaar slapen, dan kun je nog altijd de bedden samenvoegen. Zo bespaar je ook ruimte wanneer de kamer klein is. Hoewel het gaat om vrijwel identieke bedden, kunnen de kinderen hun eigen inrichting kiezen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor twee aparte bedden met lades, om de opbergruimte te optimaliseren.

In een logeerkamer

De logeerkamer is een nogal moeilijke ruimte om samen te stellen, omdat de behoeften verschillen naargelang de mensen die je ontvangt. De twee aparte bedden van de lits jumeaux maken het gemakkelijk om verschillende configuraties te maken:

  • Duw ze tegen elkaar als je er een echtpaar ontvangt. Zo krijgen ze het gevoel in een groot bed te slapen.
  • Houd de bedden apart als je familieleden of vrienden van je kinderen te gast krijgt en ze niet samen willen slapen. Zo wordt ieders onafhankelijkheid gerespecteerd. Is de kamer erg groot, dan kun je voor een derde persoon een extra bed plaatsen.