Home » Wat is een molton en waarom heb je het nodig?

Wat is een molton en waarom heb je het nodig?

by Slaapzone

Om comfortabel te kunnen slapen, is meer nodig dan een goed matras en fijne lakens. Hoewel de molton in de regel ondergewaardeerd wordt, is het een belangrijk deel van het beddengoed. Heb jij nog geen molton? Er zijn voldoende redenen om na te denken over de aanschaf ervan. Wat is een molton en wat maakt het zo onmisbaar? Waar moet je op letten bij de aanschaf? Wij vertellen je graag meer.

Wat is een molton?

Een molton wordt direct op het matras geplaatst en bevindt zich onder je laken. Hoewel je dit deel van je beddengoed niet ziet, is het wel belangrijk. Een molton is in de regel van katoen gemaakt.

Het dankt zijn naam aan de techniek die gebruikt wordt om de typische structuur te verkrijgen van dit type beddengoed, namelijk moltonneren.

Doordat het katoen opgeruwd wordt, is het dikker dan je laken. Het heeft hierdoor goede, vochtabsorberende kwaliteiten.

Waarom is een molton zo belangrijk?

Je molton beschermt je matras en zorgt er dan ook voor dat deze langer meegaat. Wanneer we slapen, zweten we – vaak meer dan we erg in hebben. Vooral in de zomer verliezen we veel vocht, maar ook zeker in de winter. Lakens zijn vaak dun en, afhankelijk van hun materiaal, nemen ze nauwelijks vocht op. Al dit vocht trekt dus direct het matras in. Hierdoor kunnen er vlekken ontstaan en kunnen er meer bacteriën in je matras gaan broeden. Een matras kun je ook niet vaak wassen.

Met een molton los je dit probleem op. Het absorbeert het vocht, waardoor het matras droog blijft. Je molton kun je vervolgens wel eenvoudig wassen. Het absorbeert zweet, maar ook uiteraard ander vocht, waardoor het het matras zal beschermen tegen doorlekken. De kans op vlekken op je matras is dus vele malen kleiner wanneer je gebruikmaakt van een molton.

Een molton beschermt je matras tevens tegen stof en slijtage. Bovendien slaap je zelf ook een stuk comfortabeler wanneer er een zachte molton tussen jouw laken en matras in ligt.

Is een molton hetzelfde als een matrasbeschermer?

Een molton beschermt je matras, maar het is geen matrasbeschermer. Een matrasbeschermer plaats je onder je matras. Het zorgt ervoor dat je matras niet verschuift en zo beschermt het tegen slijtage. Ook voorkomt een matrasbescherming dat schimmel zich onder je matras ontwikkelt.

Een molton ligt niet onder, maar op je matras en beschermt het tegen vocht.

De juiste molton kopen

De juiste molton kopen, begint bij het kiezen van de juiste afmetingen. De molton moet niet te groot, maar ook zeker niet te klein zijn. Let dus altijd goed op je matrasmaat, alvorens je overgaat tot de aankoop van een molton. Ben je op zoek naar een molton voor een topdekmatras? Dan moet je een molton kopen die hier speciaal voor bedoeld is. Een topdekmatras is immers een stuk dunner dan een normaal matras en heeft dus ander beddengoed nodig.

Heb je een elektrisch verstelbare boxspring met split? Kies dan voor een molton met split, zodat je je je vrij voelt je bed te verstellen zoals jij wilt.

Er zijn moltons beschikbaar met elastiek die het makkelijk maken om je bed op te maken. Je kunt ook voor stretch moltons gaan. Heb je het snel koud ’s nachts of zweet je veel? Ga dan voor een extra dikke molton. Deze kan meer vocht opnemen.

Wil je je hoofdkussen ook extra schoon houden? Overweeg dan een molton voor je kussen te kopen.

In sommige gevallen is een waterdichte molton een goede aankoop. Deze beschermt je matras bijvoorbeeld tijdens een thuisbevalling of ze zijn geschikt voor kinderen die soms in hun bed plassen. Een ander voordeel van de waterdichte molton is dat deze anti-allergeen is. Wil je geen waterdichte molton, maar ben je wel allergisch? Door je molton regelmatig te wassen op minimaal 60 graden dood je alle huisstofmijten.

Hoeveel kost een molton?

Een molton kan tien euro kosten, maar ook meer dan 50 euro. Hoeveel je aan dit type beddengoed kwijt bent, is afhankelijk van verschillende factoren. De prijs wordt niet enkel bepaald door de kwaliteit van het materiaal, maar ook door de grootte van het product. Hoe groter de molton, hoe meer materiaal immers nodig is voor het product. Moltons met split zijn vaak relatief ook wat duurder. 

Welke kleur moltons zijn er?

Moltons zijn in principe altijd wit. Ze hoeven ook geen bijzondere of vrolijke kleuren te hebben. Ze worden niet gezien, omdat ze weggestopt worden onder het laken. Wil je een unieke touch toevoegen aan je kamer? Kies dan voor een laken in je favoriete kleur.

Kun je op een molton slapen?

In principe hoor je een hoeslaken over de molton te plaatsen, maar als je de stof prettig vindt aanvoelen, kun je er uiteraard ook voor kiezen om direct op de molton te slapen. Het nadeel hiervan is wel dat moltons minder ventilerend zijn dan de meeste lakens, waardoor je het sneller warm krijgt. Het is dus vaak prettiger om een hoeslaken over de molton te plaatsen.

Wasvoorschriften voor moltons

Om voordeel te blijven trekken van je molton is het belangrijk dit beddengoed op de juiste manier te onderhouden. Dit betekent: regelmatig wassen. Bedenk maar wat een molton allemaal te verduren heeft. Het absorbeert al het vocht – zweet, maar bijvoorbeeld ook urine en bloed. Om je bed schoon te houden, is het belangrijk niet enkel je hoeslaken, maar ook je molton iedere week te wassen. Doe dit op 60 graden, zodat alle bacteriën en huisstofmijten gedood worden. Vervolgens hang je de molton het beste buiten aan de waslijn, zodat de UV-stralen van de zon eventueel overgebleven bacteriën kunnen verwijderen.

Was de molton op een anti-kreukprogramma. Gebruik hierbij geen bleek. Ook kun je moltons niet chemisch reinigen. Belangrijk is dat je het materiaal na het drogen warm strijkt.

Heb je net een molton gekocht? Was het dan voor het eerste gebruikt. Zo voorkom je dat er kleine bolletjes katoenvezels gevormd worden. Om er zeker van te zijn dat je de molton op een juiste wijze wast, is het goed om eerst de wasvoorschriften van het specifieke product erbij te pakken en deze nauwkeurig op te volgen.

Het belang van moltons

Moltons zijn een onmisbaar onderdeel van je beddengoed. Ze houden je matras schoon en zorgen ervoor dat je minder bezweet wakker wordt in de ochtend. Moltons hoeven niet duur te zijn en ze zijn te vinden voor ieder type matras. Welke kies jij?