Home » Wat is een boxspring?

Wat is een boxspring?

by Slaapzone

Boxsprings zijn populaire producten, ook op Slaapzone wordt er veel naar gezocht. Maar wat zijn boxsprings nou, wat zijn de voordelen en verschillen met een ‘standaard’ bed. In dit artikel meer informatie over de boxspring.

Wat is een boxspring?

Een boxspring is een houten kist met daarin een laag veren die dient als basis voor je matras. De kist is bedekt met een ademende stof aan de bovenkant en een stofwerende stof aan de onderkant die meerdere doelen dient. Boxsprings staan bekend om het comfort dat ze bieden. Je geniet van een perfecte nachtrust met een gelijkmatig en ondersteunend oppervlak.

Sommige boxsprings hebben een stalen frame voor een betere ondersteuning met schokdempers die het in- en uit bed stappen vergemakkelijken. Boxsprings kunnen direct op de vloer worden geplaatst of op een frame voor extra hoogte.

De boxspring beschikt over een laag spoelen die de luchtstroom bevordert. De veren geven mee aan je matras en absorberen je lichaamsgewicht. Boxsprings zijn een populaire keuze als aanvulling op binnenveringsmatrassen, omdat de spoelenlaag in het matras uitgelijnd is met de spoelen in de boxspring, waardoor je matras comfortabeler aanvoelt dan op een normaal bed. Spoelen verbeteren de schokabsorptie en isoleren de beweging van het lichaam.

Heb ik een boxspring nodig?

Heb jij een boxspring nodig? Als je je matras in topvorm wilt houden en comfortabel wilt slapen, dan kunnen we die vraag met een volmondig ja beantwoorden. De degelijke fundering van de boxspring zorgt ervoor dat je optimale ondersteuning krijgt zonder door te zakken en het draagt bij aan de totale hoogte van het bed. Zo verleng je de levensduur van je matras. Wel is het belangrijk om te checken of je matras geschikt is voor een boxspring.

Welke soorten boxsprings zijn er?

Niet elke set boxsprings ziet er hetzelfde uit of heeft dezelfde eigenschappen. De meeste bestaan uit lichtgewicht en duurzame onderdelen. Sommige zijn laag en vereisen veel assemblages, terwijl andere juist een hogere instap bieden. De verschillende soorten boxspringfunderingen kunnen van staal of van hout gemaakt zijn. Houten frames zijn meestal gemaakt van duurzaam, maar lichtgewicht hout en ze zijn gewikkeld in een dunne stof waardoor het een ademend geheel vormt. Voordat je een keuze maakt, kun je overwegen of het type profiel hoog of laag is en of het standaard of gesplitst is. 

Verschil tussen een boxspring en een normaal bed met lattenbodem

Het gewicht

Normale bedden zijn vaak veel zwaarder dan boxsprings, waardoor je ze moeilijk verplaatst. Als je echter het gewicht van een boxspring bij het bijbehorende bedframe optelt, zijn boxspringbedden in de regel zwaarder dan normale bedden.

De prijs

De kosten zijn afhankelijk van het type bed of boxspring dat je verkiest. De kosten van een normaal bed kunnen iets hoger zijn dan die van een boxspring. Dit hangt ook af van het merk, het materiaal en de maat. De meeste traditionele boxsprings kosten doorgaans minder zonder bedframe. Normale bedden kunnen een paar honderd euro of meer dan duizend euro kosten, maar ze vereisen geen andere matrasaccessoires. Normale bedden zijn, wanneer je alle benodigdheden bij elkaar optelt, dus voordeliger omdat ze minder accessoires nodig hebben.

Het comfort

Om te genieten van een goede nachtrust, is comfort voor velen prioriteit nummer één. Als het gaat om het debat over het normale bed versus het comfort van een boxspring, kunnen we zeggen dat beide je comfort kunnen bieden. Het comfortlevel hangt af van het type matras dat je hebt.

Boxspringbedden kunnen je een comfortabelere nachtrust bieden als je ze combineert met een binnenveringsmatras. Ze werken met de spoelen in binnenveringsmatrassen samen om meer steun toe te voegen, lichaamsgewicht te absorberen en pijn te verlichten voor mensen die rugklachten hebben.

Houd er rekening mee dat boxsprings veel lucht vasthouden. Aan de andere kant zijn normale bedden ademend en ideaal voor vrijwel alle matrassen. Als je een warme slaper bent, is een normaal bed het beste om je ’s nachts koel te houden. Als je een normaal bed wenst, houd dan rekening met de grootte van de latten en de afstand ertussen. Hoe dichter de lamellen bij elkaar staan, hoe meer steun je ondervindt.

De opslagruimte

Bedden hebben verschillende secundaire doelen. Normale bedden met ingebouwde opbergruimte zijn bijvoorbeeld een populaire keuze voor mensen die in een kleine ruimte wonen of extra opbergruimte nodig hebben. Je kunt de opberglades onder het bed gebruiken en de ruimte in je kamer zo maximaliseren. Sommige normale bedden hebben ingebouwde boekenplanken voor extra opbergruimte. Boxsprings bieden normaal gesproken niet veel opbergruimte. Heb je echter een boxspring die hoog boven de grond staat? Dan kan dit ruimte onder het frame bieden voor extra opslag. Zo zijn er ook boxsprings met opslagruimte te vinden.

De compatibiliteit met matrassen

Hoewel een normaal bed meer compatibel is dan een boxspring, omdat het geschikt is voor de meeste matrastypes, inclusief traagschuim-, latex- en hybride matrassen, zijn boxsprings het meest compatibel met binnenveringsmatrassen. 

Waaruit bestaat een boxspringbed?

De boxspring kan verschillende afwerkingen hebben. Er zit verschil in de materialen, inclusief de gebruikte stoffen en de kleur. Kies een boxspring waarvan je denkt dat het het beste past bij je interieur, persoonlijkheid en voorkeur. Er zit tevens verschil in de gebruikte maten en ook de duurzaamheid en het comfort dat geboden wordt zal per product verschillen. 

Een belangrijk onderdeel van de boxspring dat in hoge mate het comfort bepaalt, is het topmatras. Een goed topmatras zal je optimaal comfort bieden tijdens het slapen. Het kan een zacht of een iets harder topmatras betreffen. De juiste keuze is afhankelijk van je voorkeur. Hoewel een zacht matras aanlokkelijk klinkt, biedt een harder matras meer support. Topmatrassen kunnen van verschillende materialen vervaardigd zijn, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Veel boxsprings bestaan uit een hoofd- en voetbord. De functie van deze elementen is voornamelijk esthetisch. Het draagt bij aan de algehele uitstraling van je kamer. Je kunt kiezen uit veel verschillende stijlen, kleuren en materialen. Je kunt ook voor een boxspring zonder hoofd- en voetbord kiezen.

Moet ik een normaal bed of een boxspring kiezen?

Dat hangt sterk af van het type matras dat je hebt. Als je de voorkeur geeft aan een binnenveringsmatras, is een boxspring een betere keuze om het slaapcomfort te verbeteren. Als je de voorkeur geeft aan normale bedden, die compatibel zijn met de meeste andere matrastypes, is dit een goede optie als je een lagere instap niet erg vindt. Ze combineren de eigenschappen van een bedframe met een fundament, waardoor ze een betaalbare keuze zijn.

Conclusie

De beste boxspring is de boxspring die aan jouw unieke behoeften voldoet. Het moet sterk en gemakkelijk te monteren zijn en het geeft je de ideale instaphoogte. Het is een geweldig bed als je last hebt van enige vorm van rugpijn en optimale support wenst. Aan boxsprings ben je vaak wel meer kwijt dan aan een normaal bed en het biedt minder opslagruimte.