Je weet in welke houding jij graag slaapt, maar hoe slaapt de rest van de wereld? En wat is de beste slaaphouding? Meer weten over de voor- en nadelen van de verschillende houdingen kan je helpen een betere positie aan te nemen in bed. Dit helpt vervolgens weer je nachtrust te bevorderen en een optimale nachtrust is goed voor je humeur. Als jij de juiste slaaphouding aanneemt, is dit dus niet enkel beter voor jou, maar ook voor je naasten.
Ben jij klaar om beter te gaan slapen? Hier lees je alles over de meest populairste slaaphoudingen. Ons artikel is gebaseerd op een slaaponderzoek1 dat uitgevoerd werd door professor Chris Idzikowsk en de resultaten van zijn 1.000 respondenten.
De meest populaire slaaphouding: slapen op je zij
Je verwachtte het misschien al wel: de meeste mensen slapen op hun zij. We kunnen deze slaaphouding onderverdelen in meerdere categorieën. We benoemen er hier drie:
1. De foetushouding
De foetushouding is de populairste houding. Maar liefst 41% van de ondervraagden gaf aan op deze manier te slapen. Dit waren voornamelijk vrouwen. Bij de foetushouding lig je als een foetus: op je zij met opgetrokken benen.
2. Het blok
15% van de ondervraagden slaapt als een blok. In deze houding slaap je op je zij en hou je je armen naast je lichaam.
3. De verlanger
De verlanger ligt op zijn zij met zijn armen voor zich uitgestrekt. 13% van de ondervraagden gaf aan het liefst op deze manier te slapen.
Hoe goed is slapen op je zij?
Op je zij slapen is op zich niet slecht, maar het is niet voor iedereen de beste houding om een goede nachtrust te krijgen. Sommigen zullen merken dat ze vaak wakker worden ’s nachts met een slaaparm doordat ze op hun arm slapen. Anderen ervaren nek- of schouderklachten, omdat ze zich in deze houding niet volledig ontspannen.
Maakt het uit op welke zij je slaapt?
Je zou het misschien niet denken, maar op welke zij je slaapt, kan een wereld van verschil maken. Het beste lig je op je linkerzij. Aan deze kant van het lichaam vind je de maag en de alvleesklier. Wanneer je op je linkerzij slaapt, bevorder je je spijsvertering.
Welk matras is goed voor zijslapers?
Om je wervelkolom zoveel mogelijk in zijn natuurlijke houding te laten rusten wanneer je op je zij slaapt, is het belangrijk het juiste matras te kiezen. Dit matras moet de contouren volgen van je lichaam. Het moet ondersteuning bieden, maar tegelijkertijd mag het niet te hard zijn. Een pocketveringmatras met verschillende zones is ideaal.
Zie ook: beste matrassen voor zijslapers.
Welk hoofdkussen is het beste voor zijslapers?
Je hoofdkussen moet je nek voldoende ondersteuning bieden, zodat je wervelkolom niet onder druk komt te staan. Een voorgevormd kussen of een waterkussen is perfect.
Zie ook: beste hoofdkussens voor zijslapers.
De voordelen van op de zij slapen
- Bevorderlijk voor je bloed- en zuurstofdoorstroming
- Goed voor de spijsvertering
De nadelen van op de zij slapen
- Grotere kans op een slaaparm
- Je kunt schouder- en nekpijn krijgen
De beste houding: op de rug slapen
Op de rug slapen wordt als de beste slaaphouding gezien. Toch zijn er relatief weinig mensen die ’s nachts op hun rug liggen. Volgens het eerder genoemde onderzoek betreft het slechts 13% van de ondervraagden. We benoemen hier twee slaapposities voor rugslapers:
1. De soldaat
8% slaapt in de soldaathouding. In deze houding lig je recht op je rug met je benen naast elkaar en je armen langs je lichaam.
2. De zeester
5% van de ondervraagden slaapt het liefst in de zeesterhouding. In deze houding lig je op je rug met je ledematen uit elkaar.
Welk matras kiezen rugslapers het beste?
Slaap jij graag op je rug? Dan kies je het beste een traagschuim- of latexmatras. Deze bieden je de nodige ondersteuning.
Wat is het beste hoofdkussen voor rugslapers?
Je hoofdkussen moet niet te dik zijn. Dit kan nekklachten geven. Je duwt je nekwervels namelijk in een onnatuurlijke positie. Het kan bovendien benauwdheid geven. Kies daarom voor een hoofdkussen dat wat dunner en harder is.
Voordelen van op de rug slapen
- Je wervelkolom rust in de meest natuurlijke positie
- Minder kans op nek- en schouderklachten
- Beter voor je gezichtshuid
Nadeel van op de rug slapen
- Er is een verhoogde kans op snurken
De slechtste slaaphouding: op de buik slapen
7% van de ondervraagden slaapt het liefst op de buik. Dit wordt ook wel de vrijevalhouding genoemd. Het wordt beschouwd als de slechtste slaaphouding. Je hoofd wordt naar links of rechts gedraaid en hierdoor ligt je nek in een onnatuurlijke positie. De druk die dit veroorzaakt, kan nekklachten geven op de korte en lange termijn. Op de buik slapen kan bovendien een negatief effect op je slaapcyclus hebben als je ’s nachts regelmatig wakker wordt met een pijnlijke nek. Je kunt nekklachten enigszins verminderen door één knie op te trekken.
Welk matras is het beste voor buikslapers?
Slaap jij graag op je buik? Een hard matras geeft je de nodige ondersteuning. Kies voor een pocketvering- of een volledig koudschuimmatras.
Welk hoofdkussen kiezen buikslapers het beste?
Je gebruikt beter geen hoofdkussen als je op je buik slaapt. Het gebruik van een kussen verhoogt namelijk de druk die op de nek komt te staan. Wil je toch een kussen? Gebruik dan een zeer dun exemplaar.
De voordelen van op je buik slapen
- Minder kans om te gaan snurken
- Bevorderlijk voor de spijsvertering
De nadelen van op je buik slapen
- Verhoogde kans op rug-, nek-, en schouderklachten
- Kans op zenuwpijn als je op je arm slaapt
- Je geniet van een minder goede nachtrust
Wat is de beste slaaphouding voor jou?
Je geniet van de beste slaaphouding wanneer je op je rug slaapt. Welke slaaphouding je het beste kiest, kan echter ook afhankelijk zijn van je persoonlijke situatie.
Last van rugklachten?
Als je last van rugklachten hebt, is de foetushouding de beste slaaphouding. Zo ervaar je de minste druk op je rug.
Last van nekklachten?
Als je nekklachten hebt, slaap je het beste op je zij of op je rug. Nekklachten kunnen ontstaan wanneer je een slechte slaaphouding hebt, bijvoorbeeld wanneer je op je buik slaapt. Ook het gebruiken van een hoofdkussen dat je niet voldoende ondersteuning biedt, kan nekpijn geven. Slaap je op je rug? Gebruik een kussen dat niet te hoog is. Slaap je op je zij? Ga voor een kussen dat de holte tussen je nek en schouder opvult.
Lees ook: hoofdkussens tegen nekklachten.
Ben je zwanger?
Als je zwanger bent, kan het zijn dat je je slaaphouding moet aanpassen om comfortabel te kunnen slapen. Met je groeiende buik kun je uiteraard ziet op je buik slapen. Op je rug slapen, is ook niet aan te raden wanneer je zwanger bent. Je kunt hier rugpijn van krijgen en er spijsverteringproblemen door ervaren. Daarnaast kan het je kortademig maken en je bloeddruk verlagen. Voor zowel moeder als baby is het beter wanneer de moeder op de zij slaapt. Leg eventueel een kussen tussen de knieën voor extra ondersteuning aan het bekken.