Home » Vroeg opstaan: tips om eerder op te staan

Vroeg opstaan: tips om eerder op te staan

by Slaapzone

Vroeg opstaan. Veel mensen zeggen het graag te willen doen, maar niet al te veel mensen doen het daadwerkelijk. Als die wekker gaat, ligt je wolletje misschien nog zo lekker dat je liever nog even blijft liggen in plaats van op te staan. Toch valt er wel wat te zeggen voor de vroege vogels onder ons. Vroeg opstaan brengt namelijk diverse voordelen met zich mee.

In dit artikel bespreken we de voordelen van vroeg opstaan, geven we tips zodat ook jij dit kan proberen, en kunnen we kijken of je het vol kan houden.

Voordelen van vroeg opstaan

Waarom zou je vroeg op willen staan. Je bed ligt namelijk zo lekker. Toch zijn er diverse voordelen van vroeg opstaan die je wellicht in acht zou willen nemen.

Meer rust en tijd voor jezelf

Als je een half uur opstaat voordat je de deur uit moet, is het allemaal gehaast. Kies je ervoor om de wekker wat eerder te zetten, dan heb je meer tijd voor jezelf, en kan je rustig aan je dag beginnen. Dat zal ongetwijfeld veel goeds doen voor je mentale gesteldheid.

Zo kan je rustig je koffie zetten, een ontbijtje maken, douchen, en de krant lezen. Misschien zelfs tijd om een rondje te (hard)lopen om zo fris aan je dag te beginnen. Hoe je je dag ook begint, met meer tijd voor jezelf kan je rustig beginnen.

Minder tijd in de file

Ga je vaak met de auto naar je werk toe? Dan kan eerder opstaan wel eens helpen met minder file, mits je dan natuurlijk ook eerder van huis vertrekt. Dat bespaart je waarschijnlijk tijd en geld, maar ook stress. Uit onderzoek1 blijkt namelijk dat het stilstaan in file negatieve effecten op je heeft door stress, depressies en agressie.

Betere slaap

Ander onderzoek toont aan2 dat mensen die vroeg opstaan vaak ook eerder naar bed gaan, en genieten van langere en betere kwaliteit slaap.

Betere slaap heeft op zichzelf al weer gigantisch veel voordelen. Zo zal je een betere focus hebben, een verbeterde humeur en mogelijk minder kans op chronische ziektes.

Productiever in de ochtend

Een ander groot voordeel is dat men over het algemeen productiever zal zijn, of in ieder geval zal voelen, in de ochtend. Dit heeft waarschijnlijk te maken met verschillende zaken, maar je cortisol niveau is daar zeker eentje van. Dit hormoon zorgt voor je oplettendheid en alertheid, en is bij de meeste mensen op het hoogst in de ochtend (rond een uur of 8)3.

Voor de meeste mensen zal dus gelden dat dit in de ochtend op zijn hoogst is. Kan zomaar zijn dat dit niet voor jou geldt. Dan zou je, als je op zoek bent naar manieren om productiever te zijn, ook andere tijden kunnen proberen en daarmee te testen.

Tips om vroeg op te staan

Vroeg opstaan heeft dus voldoende voordelen. Goed om je daar bewust van te zijn, want op die manier kan je misschien gemotiveerd raken om het ook eens te proberen. Maar om je daar goed op voor te bereiden, vind je hieronder ook nog een paar tips om het vroeg opstaan wat beter voor je te laten werken.

1. Op tijd naar bed

Uiteindelijk wil je niet dat je gedurende de hele dag moe bent, omdat je vroeg bent opgestaan. Zorg er dus voor dat je voldoende slaap krijgt. Een gemiddeld persoon heeft zo’n 8 uur slaap nodig, maar dat kan verschillen. Waarschijnlijk weet je voor jezelf wel waar je goed op gaat, dus pak dat als maatstaf.

Wil je een uur eerder wakker worden testen, zorg dan dus ook dat je een uur eerder naar bed gaat. Het heeft geen zin om eerder op te staan, maar nog steeds om dezelfde tijd in bed te liggen. Daarvan wordt de kwaliteit van je slaap slechter, en mis je de voordelen.

2. Creëer een vast schema

Een duidelijk en vast schema is goed voor je, daar went je lichaam aan. Zorg er dus voor dat je iedere dag op dezelfde tijd opstaat. Dus niet maar 1 of 2 dagen, want dan snapt je lichaam het ook niet meer. Elke dag dit ritme houden, zorgt ervoor dat je lichaam eraan gewend raakt.

Daarnaast is het goed om een soort ochtendritueel voor jezelf te maken. Hoe je dit voor je ziet, mag je zelf bepalen. Het doel is dat je wakker kan worden en je ding kan doen, zonder daar al te veel over na te hoeven denken. Misschien vind je het wel fijn om buiten een rondje te lopen, of pak je liever de krant met een koffie erbij. Wat je ook kiest, zorg dat je hier een ritueel van maakt (en dat klinkt misschien mooier dan het is), zodat je niet te veel hoeft na te denken wat je gaat doen als je wakker wordt.

3. Niet snoozen

Op het moment dat je wekker gaat, wil je misschien weer zo graag mogelijk omdraaien en verder slapen. Maar doe dat toch maar echt niet. Die snooze knop doet je meer kwaad dan goed. Als je vroeg op wilt staan, gaat het je zeker niet helpen.

Wat dat snoozen doet, is dat je na kort wakker te zijn geweest, weer verder gaat slapen. Maar in hele lichte slaap, waar je na een paar minuten alweer uit wakker gemaakt wordt. Het helpt absoluut niet aan de kwaliteit van je slaap, en maakt het waarschijnlijk slechter.

Het snoozen helpt niet, dus kan je ook beter niet doen. Je moet toch een keer je bed uit, dus waarom niet de eerste keer dat je alarm afgaat (want die heb je niet voor niets gezet om die tijd).

4. Wake up light als hulpmiddel

Het beste wakker worden kan je doen met natuurlijk zonlicht. Dit komt omdat er dan stofjes vrijkomen in ons lichaam die ervoor zorgen dat we wakker kunnen gaan worden. Maar die zon heb je niet altijd, en dan kan een wake-up light je ook erg goed op weg helpen.

Dit helpt je makkelijker wakker te worden, omdat je lichaam door de wake-up light wordt voorbereid om wakker te worden. Dat maakt het vroeg opstaan voor jou meteen een stuk makkelijker.

5. Wees bewust dat het tijd kost

De eerste keer vroeg opstaan zal waarschijnlijk nog niet heel fijn zijn, en ook de tweede en derde keer kunnen wat onwennig zijn. Wees je ervan bewust dat het tijd kost om aan zo’n nieuwe gewoonte te wennen. Dat kan zomaar een maand duren.

Dat is goed om te weten, zodat je vooraf alvast je verwachtingen kan bepalen. Geef het dus zeker 1-2 weken de tijd.

Vroeg opstaan is niet voor iedereen

Misschien heel kort door de bocht gezegd, want veel mensen zullen bovenstaande titel geloven dat het voor hen geldt. Maar uiteindelijk is het natuurlijk zo dat vroeg opstaan niet voor iedereen werkt. Het betekent bijvoorbeeld ook echt wel dat je eerder naar bed moet, om zo de kwaliteit van je slaap hoog te houden.

Mensen zijn onder anderen in te delen in vroege vogels en nachtuilen (hoewel 80% daar tussenin zit). Voor de nachtuilen is vroeg opstaan niet te doen, en dat is niet erg. Als je dat van jezelf weet, dan maakt dat verder ook niet zoveel uit. Als je liever tot wat later slaapt en op die manier meer (en betere kwaliteit) slaap kan krijgen, is dat helemaal prima. Wat dat betreft is luisteren naar je lichaam altijd een goed advies.

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hec.1389
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3630977/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4304769/#!po=8.92857