Home » Voor- en nadelen van een verzwaringsdeken

Voor- en nadelen van een verzwaringsdeken

by Slaapzone

Je zal vast eens van een verzwaringsdeken gehoord hebben. Vaak wordt een verzwaringsdeken (ook wel ‘weighted blanket’ of zwaartedeken) genoemd als mogelijkheid om je slaap te verbeteren. In dit artikel bespreken we wat een verzwaringsdeken precies is, hoe het werkt en wat de voordelen en nadelen hiervan zijn.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is gemaakt van hoogwaardige materialen en gevuld met kleine, glazen of kunststof bolletjes. Deze dekens zijn ontworpen om een diepe drukstimulatie te bieden, vergelijkbaar met een stevige knuffel. Door het gewicht van de deken voel je een aangename druk op je lichaam, wat een kalmerend effect heeft1.

Deze druk stimuleert de aanmaak van het feel-good hormoon serotonine en vermindert tegelijkertijd de productie van het stresshormoon cortisol2. Dit helpt om gevoelens van angst en stress te verminderen, waardoor je gemakkelijker in slaap valt en langer kunt genieten van een ongestoorde nachtrust.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken oefent een gelijkmatige druk op het lichaam uit, waardoor de zenuwen in je huid worden gestimuleerd. Deze stimulatie activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en rust. Hierdoor worden je hartslag en ademhaling vertraagd, wat resulteert in een diepe en rustgevende slaap. Bovendien kan de druk van de deken helpen om de productie van het slaaphormoon melatonine te stimuleren3, waardoor je natuurlijke slaap-waakritme wordt verbeterd.

deken-slapen

Voordelen van een verzwaringsdeken

Zoals je hierboven hebt gelezen, biedt het diverse voordelen. Hieronder een opsomming van enkele voordelen van een verzwaringsdeken.

Diepe druk stimulatie

Een van de belangrijkste voordelen van een verzwaringsdeken is het concept van diepe druk stimulatie (DDS) (of ‘deep pressure stimulatie’ en ‘pressure therapy’). DDS is een therapeutische techniek die al lange tijd wordt gebruikt om angst, stress en slaapproblemen te verminderen4. Het gewicht van de verzwaringsdeken oefent een gelijkmatige druk uit over je hele lichaam, waardoor je zenuwstelsel kalmeert en je lichaam ontspant. Dit kan resulteren in een betere slaapkwaliteit en een diepere, meer herstellende slaap.

Verlichting van stress en angst

Stress en angst zijn veelvoorkomende problemen die onze slaap negatief kunnen beïnvloeden. Het goede nieuws is uit onderzoek blijkt dat een verzwaringsdeken kan helpen om deze gevoelens te verminderen5. Het constante gewicht van de deken stimuleert de aanmaak van endorfines, ook wel bekend als de “gelukshormonen”. Deze endorfines helpen om stress te verminderen, angstgevoelens te verminderen en een gevoel van rust en ontspanning te bevorderen. Het gebruik van een verzwaringsdeken kan je helpen om kalmer te worden, je gedachten tot rust te brengen en een dieper gevoel van comfort te ervaren.

Verbeterde slaapkwaliteit

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van een verzwaringsdeken is de verbetering van de slaapkwaliteit. Door de diepe drukstimulatie en de vermindering van stress en angst, kun je genieten van een diepere en meer verkwikkende slaap. Een goede nachtrust heeft tal van voordelen voor je gezondheid en welzijn, zoals je op de rest van de site kan lezen. Het kan je energieniveau verhogen, je cognitieve functies verbeteren en je algehele productiviteit en stemming verbeteren. Met een verzwaringsdeken kun je zeker zijn van een betere nachtrust.

Gebruik bij Sensory Processing Disorder (SPD) en ADHD

Niet alleen mensen met slaapproblemen kunnen baat hebben bij een verzwaringsdeken. Ook mensen met Sensory Processing Disorder (SPD) en ADHD ervaren vaak positieve effecten van het gebruik van een verzwaringsdeken6. Deze aandoeningen gaan vaak gepaard met overgevoeligheid voor sensorische prikkels, waardoor iemand zich onrustig en ongemakkelijk kan voelen. Het gewicht van de deken kan helpen om overstimulatie te verminderen, de zintuigen te kalmeren en een gevoel van rust te bevorderen.

Nadelen van een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken heeft ook een aantal nadelen, die kan je hieronder lezen.

Het kan erg warm zijn

Een van de nadelen van verzwaringsdekens is dat ze de lichaamstemperatuur kunnen beïnvloeden. Omdat de deken extra gewicht heeft, kan dit ervoor zorgen dat je het warmer krijgt tijdens het slapen. Dit kan vooral problematisch zijn als je al gevoelig bent voor warme temperaturen of als je slaapkamer van nature al warm is. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, vooral als je bekend staat als iemand die het snel warm heeft in bed.

Beperkte bewegingsvrijheid

Een ander mogelijk nadeel van een verzwaringsdeken is dat ze je mobiliteit in bed kunnen beperken. Door het extra gewicht kan het lastig zijn om gemakkelijk van positie te veranderen tijdens het slapen. Dit kan vooral een probleem zijn als je gewend bent om regelmatig te draaien of van slaaphouding te veranderen. Het kan even wennen zijn aan het gevoel van beperkte bewegingsvrijheid, en sommige mensen kunnen dit ervaren als ongemakkelijk.

Moeilijk te reinigen

Een praktisch nadeel van verzwaringsdekens is dat ze vaak moeilijker schoon te maken zijn in vergelijking met gewone dekens. Het extra gewicht van de interne vulling kan het lastig maken om de deken in een gewone wasmachine te wassen (want die mag vaak maar een bepaald gewicht maximaal hebben). Hierdoor moet je mogelijk extra maatregelen nemen, zoals het laten reinigen door een professionele stomerij. Dit kan extra kosten met zich meebrengen en zorgen voor meer gedoe bij het onderhoud van de deken.

Werkt een verzwaringsdeken?

Hoewel er nog veel onderzoek wordt gedaan naar de effecten van verzwaringsdekens, zijn er al verschillende studies verschenen die hun positieve impact ondersteunen.

Zo is er deze studie7 uit Zweden, waar de onderzoekers vinden dat een verzwaringsdeken goed helpt bij mensen met depressie, bipolaire stoornis, angst, en ADHD. Na 4 weken tijd was er sprake van minder slapeloosheid en algemene moeheid.

Dit andere onderzoek8 laat zien dat een groep van 28 mensen die moeite hebben met in slaap vallen en blijven slapen, gebaat zijn bij het gebruik van een verzwaringsdeken. Na een periode van 6 weken gaven zij aan beter te slapen gedurende de nacht, sneller in slaap te vallen en een naar eigen zeggen betere slaapkwaliteit te hebben.

Bovenstaande onderzoeken laten zien dat, ondanks de kleine groepen, een verzwaringsdeken je kan helpen om je slaap te verbeteren.

Conclusie

In conclusie, een verzwaringsdeken kan zeker werken en talrijke voordelen bieden. Het bevordert ontspanning en slaap, verlicht stress en angst, en verbetert focus en concentratie. Als je moeite hebt met slapen, last hebt van stress of problemen ervaart met concentratie, kan een verzwaringsdeken het proberen waard zijn.

Kan ik de verzwaringsdeken wassen?

Ja, de meeste verzwaringsdekens kunnen in de wasmachine worden gewassen (mits de wasmachine voldoende gewicht aankan). Volg de instructies van de fabrikant voor het beste resultaat.

Zijn er verschillende maten verzwaringsdekens beschikbaar?

Ja, verzwaringsdekens zijn verkrijgbaar in verschillende maten om aan individuele behoeften te voldoen. Zorg ervoor dat je de juiste maat kiest op basis van je lichaamsgewicht en persoonlijke voorkeur.

Wordt een verzwaringsdeken vergoed door mijn zorgverzekering?

In de meeste gevallen worden verzwaringsdekens niet vergoed door zorgverzekeraars, tenzij je een aanvullende verzekering hebt die specifieke slaapproblemen dekt. Controleer de polisvoorwaarden van je zorgverzekering voor meer informatie.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5612681/
  2. http://www.jcimjournal.com/EN/Y2021/V19/I2/129
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/jsr.13743
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24419314/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32536366/
  6. https://research.aota.org/ajot/article-abstract/68/2/149/5854/Effects-of-Weighted-Vests-on-Attention-Impulse?redirectedFrom=fulltext
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32536366/
  8. https://academic.oup.com/sleep/article/43/Supplement_1/A460/5846888