De elektrische deken is een geweldige uitvinding om ons warm te houden tijdens koude nachten. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel stroom zo’n deken eigenlijk verbruikt? In dit artikel ga ik je alles vertellen over het stroomverbruik van een elektrische deken. Niet alleen zal ik je meer inzicht geven in de werking ervan, maar ook tips delen over hoe je energie kunt besparen zonder in te leveren op comfort.
Snel antwoord: een elektrische deken verbruikt vaak zo’n 50 watt tot 70 watt (0.05 tot 0.07 kWh). Een uur verwarmen met je elektrische deken kost je vaak daarom maar een paar cent.
Hoe werkt een elektrische deken?
Een elektrische deken werkt door middel van elektrische verwarmingselementen die in de stof zijn ingebouwd. Deze elementen genereren warmte wanneer er stroom doorheen wordt gestuurd. Je kunt de temperatuur instellen naar jouw voorkeur, waardoor je de perfecte hoeveelheid warmte kunt krijgen. Sommige dekens hebben zelfs zones of dual controls, zodat jij en je partner elk je eigen temperatuur kunnen regelen.
Stroomverbruik van een elektrische deken
Het stroomverbruik van een elektrische deken kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is het vermogen van de deken, dat wordt uitgedrukt in watt. Over het algemeen hebben elektrische dekens een vermogen tussen de 50 en 100 watt (vaak wat aan de lage kant van dat spectrum). Hoe hoger het vermogen, hoe meer stroom de deken verbruikt.
Energiekosten van een elektrische deken
Wat je vervolgens wellicht ook interessant vindt om te weten, is wat de bijbehorende energiekosten van zo’n elektrische deken dan zijn. In onze berekening gaan we voor het gemak uit van een vermogen van 50 watt.
Een vermogen van 50 watt betekent dat we 0.05 kWh verbruiken (0.05 kilowattuur) in een uur tijd. De stroomprijs is op dit moment (oktober 2023) zo’n 0.40 euro. Dat betekent dus dat de energiekosten van een elektrische deken 0.05 * 0.40 = 2 cent per uur zijn!
Dat is dus met de berekening voor een uur, een vermogen van 50 watt, en een stroomprijs van 40 cent per kWh.
Je hoeft je deken ook niet zo lang aan te hebben, twee uurtjes is vaak wel genoeg. Op zo’n manier ben je in een jaar niet eens 10 euro kwijt met het verwarmen van jezelf door middel van een elektrische deken.
Energiebesparingstips
Het energieverbruik van je elektrische deken ligt dus niet heel erg hoog, zoals je hierboven hebt gelezen. Maar dat betekent niet dat je het altijd maar aan moet laten staan. Hieronder wat tips om je elektrische deken verbruik wat te minderen:
- Zet de deken op tijd uit: Het lijkt misschien verleidelijk om de deken ’s nachts aan te laten staan, maar je kunt eigenlijk energie besparen door deze tijdig uit te schakelen. Zodra je bed warm genoeg is, kun je de deken uitzetten voordat je gaat slapen. Dit helpt niet alleen om energie te besparen, maar vermindert ook het risico op oververhitting.
- Isoleer je bed: Om het warmteverlies te beperken kun je je bed isoleren met extra dekens of een matrasbeschermer. Op deze manier hoef je de elektrische deken minder lang te gebruiken en bespaar je energie.
- Gebruik een timer: Als je graag in een voorverwarmd bed stapt, kun je een timer gebruiken om de deken automatisch uit te schakelen voordat je gaat slapen. Dit zorgt ervoor dat je bed lekker warm is wanneer je erin stapt, maar voorkomt onnodig energieverbruik gedurende de hele nacht.
FAQ’s
Ja, de meeste elektrische dekens kunnen veilig worden gewassen. Volg echter altijd de instructies van de fabrikant voor het wassen en drogen van je specifieke deken om eventuele schade te voorkomen.
Hoewel de meeste moderne elektrische dekens zijn ontworpen met beveiligingsfuncties, zoals automatische uitschakeling na een bepaalde tijd, wordt het over het algemeen niet aangeraden om een elektrische deken ’s nachts aan te laten staan. Het is beter om deze uit te schakelen voordat je gaat slapen om energie te besparen en het risico op oververhitting te verminderen.
Een elektrische deken kan gemiddeld zo’n 5 tot 10 jaar meegaan, afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik ervan. Het is belangrijk om regelmatig de staat van de deken te controleren en indien nodig te vervangen.