Home » Slapen met ventilator? Misschien niet zo’n goed idee

Slapen met ventilator? Misschien niet zo’n goed idee

by Slaapzone

Je ventilator aanhouden of aanzetten als je gaat slapen. Veel mensen doen het, zeker als het erg warm is geweest. Met zo’n ventilator kan je natuurlijk lekkere koude lucht op je lichaam krijgen waardoor je makkelijker kan slapen. Maar slapen met een ventilator aan is eigenlijk helemaal niet zo goed voor je. In dit artikel zullen we je uitleggen waarom dat zo is.

Vooraf is goed om te weten dat het niet meteen heel slecht is voor je. Zo zijn er ook voordelen te bedenken om met zo’n ventilator aan te slapen. Hieronder zullen we zowel de nadelen als de voordelen voor je neerzetten.

Nadelen van slapen met de ventilator aan

Om maar te beginnen met de negatieve effecten van slapen met een ventilator.

1. Droge lucht zorgt voor verslechte slaap

Als je slaapt met je ventilator aan, dan heb je (relatief) veel wind in je kamer. Hierdoor droogt de lucht snel uit. Daardoor krijg je last van een droge mond, neus, en keel. Dit kan op zijn beurt weer lijden tot overtollig slijm, wat kan zorgen voor hoofdpijn, pijnlijke keel of gesnurk. En al die dingen hebben natuurlijk een negatief effect op de kwaliteit van je slaap.

Het is daarbij goed om te weten dat een ventilator je niet ziek maakt. Het zal je symptomen (als je die al hebt) wel versterken. Dus als je al wat ziek bent, zal het met zo’n ventilator een stukje erger voelen.

Om dit probleem op te lossen, doe je er goed aan om extra water te drinken en/of gebruik te maken van een bevochtiger.

2. Spierpijn of kramp

Circulerende (droge) lucht heeft ook een effect op je spieren. Spierpijn zal verergeren als je dat al had, en je kan ook kramp krijgen. Daar schrik je sowieso van wakker.

Je hebt hier vooral last van als je de lucht om je heen hebt circuleren. Als je de ventilator dus van je weg draait, zal je hier minder of geen last van hebben. Maar dan heb je dus ook niet het voordeel van ‘frisse’ lucht.

3. Allergieën vliegen rond

Stof en pollen zullen natuurlijk door de rondte vliegen als er lucht circuleert. Met je ventilator aan slapen zorgt er dus voor je dat meer last kan krijgen van je allergieën.

Overigens ook goed om te bedenken: als je ventilator een lange tijd niks heeft gedaan, zal daar ook stof op zijn gekomen. Als je besluit deze te gebruiken, maak hem dan ook weer eens goed schoon voordat je hem gebruikt. Anders stuur je het stof daarvan ook meteen de lucht en je kamer in.

Voordelen van slapen met de ventilator aan

Gelukkig zijn het niet allemaal nadelen die je hebt met het slapen met een ventilator aan. Hieronder diverse voordelen.

1. Afkoeling

De nummer 1 reden voor mensen om een ventilator te gebruiken is ongetwijfeld verkoeling. Hoewel het niet zo’n koelend effect heeft als een airco, zal de circulerende lucht toch als verfrissend aanvoelen. Daarmee kan je makkelijker in slaap komen en blijven.

Want je zal waarschijnlijk wel ervaring hebben met het te warm hebben. Dan slaap je gewoon niet makkelijk. Daarnaast gaat dat ook gepaard met overmatig zweten, waarbij je meer dan alleen water verliest (denk aan mineralen die je ook kan gebruiken voor je algemeen herstel tijdens het slapen).

2. Frisse lucht

Het circuleren van de lucht in je slaapkamer heeft natuurlijk ook het voordeel dat je ‘nieuwe’ frisse lucht in je kamer kan krijgen. Met bijvoorbeeld het slaapkamerraam open, krijg je weer verse lucht van buiten binnen. Als je binnen dan de lucht kan laten circuleren (door middel van een ventilator), heb je te maken met verse lucht. En dat ademt en slaapt een stuk fijner.

3. White noise

White noise (ook wel witte ruis genoemd), een geluid op de achtergrond wat niet te veel veranderd. Dat is iets wat een ventilator ook kan geven. Veel mensen gebruiken dit om te focussen, maar ook voor slaap kan het een goede zijn.

In een onderzoek bij baby’s werd gevonden dat de baby’s die naar white noise luisterden veel sneller in slaap vielen (80% binnen 5 minuten, vergelijken met 25% zonder white noise)1.

4. Beter voor je elektriciteit kosten

Hoewel een ventilator natuurlijk ook energie gebruikt, is het wel veel minder energie dan dat een airco gebruikt. Om dit effect na te boosten kan je wel proberen om waterflessen in te vriezen, en die voor je ventilator te zetten. Op die manier krijg je ijskoude lucht van de waterflessen de rest van de kamer ingeblazen.

Andere manieren om koel te blijven

Goed, de ventilator en airco kennen de meeste mensen wel als manier om koel te blijven. Maar de ventilator is dus niet altijd zo’n goed idee, en niet iedereen heeft een airco. Gelukkig zijn er nog een paar andere manieren om koel te blijven in de warme zomermaanden bij het slapen.

  • Verkoelend topmatras: een koel matras zorgt voor goede ventilatie. Daardoor blijft het koel tijdens het slapen, en word je niet in een plas zweet wakker.
  • Gebruik verduisterende gordijnen: met verduisterende gordijnen kan je de zon en hitte uit je kamer houden om een minder warme kamer te hebben.
  • Slaapkamerdeur ophouden: zorg ervoor dat de lucht in je huis van kamer naar kamer kan gaan, om zo een natuurlijk circulerende lucht te behouden.
  • Draag luchtige kleding: luchtige en zachte kleding van katoen, linnen of zijde zal je koeler houden. Vermijd nachtkleding van polyester of fleece, die je vooral warmte geven.
  • Natte doek gebruiken: leg een koude natte doek (die je bijvoorbeeld in de vriezer of koelkast hebt gedaan) op je hoofd, borst, of nek om jezelf koel te houden.
Is het veilig om te slapen met een ventilator aan?

Ja, het is over het algemeen veilig om te slapen met een ventilator aan.

Helpt een ventilator bij het koelen van de slaapkamer?

Een ventilator zal helpen met het verplaatsen van lucht in je kamer, wat koeler aanvoelt. Echte verkoeling van temperatuur zal het niet voor zorgen. Daarvoor is een airco.

Wat zijn mogelijke nadelen van slapen met een ventilator aan?

Mogelijke nadelen kunnen droge ogen, verstopte neus, of stijve spieren zijn als gevolg van de circulerende lucht.

Wat zijn mogelijke voordelen van slapen met een ventilator aan?

Mogelijke voordelen zijn verkoeling, witte ruis, en frisse lucht, waardoor je makkelijker en beter kan slapen.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1792397/