Het gebeurt vooral bij lange reizen: slapen in de auto. Bijvoorbeeld omdat je geen hotel kan vinden, en je besluit om maar te overnachten in de auto. Of natuurlijk omdat je als bijrijder erg moe bent, en in slaap sukkelt terwijl de bestuurder van de auto nog wel gewoon de weg vervolgt. In dit artikel meer over slapen in de auto, of het überhaupt legaal is in Nederland (en de rest van Europa) en hoe je op een zo comfortabele manier de nacht kan doorbrengen in de auto.
Slapen in de auto legaal in Nederland?
Allereerst maar de vraag of je in Nederland mag slapen in je auto.
Lullig antwoord misschien op de vraag, maar dat verschilt heel erg per gemeente.
Het is volgens de Nederlandse wet mogelijk om overal bij een openbare weg je auto stil te zetten om te slapen. Maar een gemeente kan dit vervolgens in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verbieden. In de realiteit is het daardoor zo dat je bijna nergens in Nederland mag slapen in je auto.
Soms wordt er bij een snelweg ook wel gesproken over een gedoogbeleid. De verkeerspolitie heeft immers liever dat je langs de weg slaapt als je moe bent, dan dat je nog verder gaat rijden. Maar wees je er dus bewust van dat het op de meeste plekken verboden is.
Slapen in de auto in Europa
Vaak ben je op een lange rit wel Nederland uit, en is het dus veel interessanter hoe de rest van Europa denkt over slapen in je auto.
In de rest van Europa geldt doorgaans de regel dat overal waar je een auto mag parkeren, dat je er ook in mag slapen. De enige echte uitzondering is in België (aan de kust) waar dit dan weer niet mag. Daarnaast moet je in Duitsland ook rekening houden dat het niet op kamperen lijkt (dus blijf vooral in je auto, en pak niet de bbq erbij).
Dus als je ergens gewoon je auto kan parkeren, kan je daar prima in slapen. Bijvoorbeeld op doorreis naar Frankrijk, Spanje of Italië.
Wel moet je je vervolgens afvragen of het ook veilig is om te doen. Je hebt op sommige plekken immers wel te maken met verhoogde criminaliteit. En iedereen kan zien dat je slaapt in de auto, dus je kan onverwachts te maken krijgen met criminaliteit.
Slapen als bijrijder
Slapen in de auto kan je ook doen als de auto nog rijdt, en de bestuurder gewoon wakker is. De bijrijder(s) kunnen dan op de achterbank bijvoorbeeld in slaap vallen. Denk maar als je met kinderen naar Zuid-Frankrijk gaat op vakantie. Grote kans dat die een dutje doen.
Dit is natuurlijk gewoon mogelijk. Zorg er wel voor dat je je gordel om hebt, want dit is wel verplicht tijdens het autorijden.
Comfortabel slapen in de auto: tips
Hieronder nog een aantal tips om ervoor te zorgen dat je comfortabel kan slapen in de auto.
1. Kies een veilige en rustige slaapplek
Allereerst is het natuurlijk goed om op zoek te gaan naar een veilige plek om te overnachten in je auto. Daarnaast niet een plek waar continue mensen nog langs rijden, hoewel je in de nacht daar waarschijnlijk minder last van zal hebben. Maar kies dus niet een plek direct naast het tankstation, maar zet hem iets verder weg.
Een goede tip hiervoor is om bij de overnachtende vrachtwagenchauffeurs een plek te zoeken. Die slapen ook gewoon daar, doen dat wel vaker, en zorgen er dus voor dat je niet alleen bent mocht er iets gebeuren.
2. Doe je ramen een beetje open
Een beetje frisse lucht gedurende de nacht kan geen kwaad, en helpt je juist om beter te slapen. Zo wordt je auto niet muf van binnen, en kan je kwaliteit van de slaap een stuk beter worden.
Mocht je ergens zitten waar veel beesten (bijvoorbeeld muggen) zijn, dan is het een idee om een handdoek voor je raam te hangen. Zo krijg je wel de frisse lucht, maar houd je de beesten buiten.
3. Houd een flesje water bij de hand
Uiteindelijk kan het best zo zijn dat het in de auto warm wordt gedurende de nacht. Daardoor kan je wat sneller uitdrogen, en word je waarschijnlijk met een droge mond wakker. Misschien wel midden in de nacht. Het is daarom goed om ervoor te zorgen dat je wat water bij de hand hebt. Zo kan je direct die droge mond verhelpen, en gehydrateerd blijven.
4. Kies voor oordopjes en een slaapmasker
Oordopjes en slaapmaskers zijn eigenlijk altijd wel een must als je niet thuis in je eigen bed slaapt. En misschien daar zelfs ook. Want je hebt niet altijd invloed op de geluiden om je heen en de hoeveelheid licht. Met een slaapmasker weet je het mooi donker te houden, en de oordopjes helpen natuurlijk om geluid weg te houden. Hierdoor kan je beter slapen.
5. Lig niet tegen je autogordel aan
Misschien klinkt of lijkt het een goed idee om tegen je autogordel aan te liggen. Want het is een soort ondersteuning voor je hoofd gedurende de nacht. Maar het is het beste om dit niet te doen. Een autogordel kan er namelijk voor zorgen dat je last krijgt van je hoofd en huidirritaties kan krijgen in je nek.
Het beste is om gewoon het hoofdkussen van de stoel in de auto te gebruiken als steun voor je nek.
6. Wees bewust van vroeg wakker worden
Je doet er goed aan om te beseffen dat je waarschijnlijk weer vroeg op pad zal gaan. En zet je daar dan ook op in.
Dit omdat iedereen op de parkeerplaats dit waarschijnlijk doet, de auto’s in de ochtend al redelijk snel op gang komen, en je op die manier snel weer doorkan. Ook is het zo dat je waarschijnlijk toch wakker gaat worden als de wereld om je heen weer op gang komt. Het is dus het beste om daar ook op ingesteld staan.
7. Fris jezelf een beetje op na de nacht
Nadat je in de ochtend wakker wordt, voel je je waarschijnlijk nog niet super fris. Zorg ervoor dat je jezelf een beetje opfrist voordat je je weg vervolgt. Gooi water in je gezicht, poets je tanden, beweeg wat (rekken en strekken), en neem iets te drinken (water/koffie/thee).
Waarschijnlijk is je nachtrust niet heel ideaal geweest (een boxspring slaapt toch fijner), dus zorg dat je een beetje wakker wordt en beweegt voordat je je weg weer vervolgt.