Home » Op welke zij moet je slapen: links of rechts?

Op welke zij moet je slapen: links of rechts?

by Slaapzone

Slapen doe je op een hoop manieren. Er is veel geschreven over de beste slaaphouding. Men is het er in ieder geval over eens dat slapen op je buik niet heel goed voor je (nek) is. Slapen op je rug en op je zij hebben dus de voorkeur. Op je zij slapen doet zo’n 60% van de volwassenen1. Slapen op je zij biedt diverse voordelen, maar hoe weet je op welke zij je moet slapen en maakt dat überhaupt verschil?

Links op je zij slapen heeft specifieke voordelen waarvan je misschien niet op de hoogte bent. Ten eerste kan het liggen op je linkerzijde helpen bij de spijsvertering. Door deze positie wordt de maag enigszins gekanteld, wat kan helpen bij het voorkomen van zuurbranden en reflux.

Een ander voordeel van links slapen is dat het de bloedtoevoer naar vitale organen kan verbeteren. De aorta, de grootste slagader in het lichaam, bevindt zich aan de linkerkant. Door op je linkerzijde te slapen, vergemakkelijk je de doorbloeding en zorg je voor een optimale functie van je hart en andere organen. Het wordt daarom ook voor zwangere personen aanraden om op de linkerzij te slapen.

Uit onderzoek blijkt wel dat mensen met een hartaandoening mogelijk hinder hebben van slapen op de linkerzij2.

Voordelen van rechter zij slapen

Ondanks de vele voordelen van links slapen, zijn er ook goede redenen om voor rechts slapen te kiezen. Een van de belangrijkste voordelen van slapen op je rechterzijde is de vermindering van de druk op je hart. Doordat je hart zich aan de linkerkant van je borstkas bevindt, kan het slapen op je rechterzijde de belasting van je hart verminderen, vooral als je al een bestaand hartprobleem hebt3.

Een ander voordeel van rechts slapen is het bevorderen van de drainage van afvalstoffen uit je lymfestelsel. Het lymfestelsel speelt een cruciale rol bij het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen uit je lichaam. Door op je rechterzijde te slapen, vergemakkelijk je de doorstroming van lymfevocht en help je je lichaam om zichzelf effectiever te reinigen.

Verschillende slaapposities op je zij

Er zijn drie hoofdposities waarin mensen zijwaarts kunnen slapen: de foetushouding, de boomstamhouding en de verlanger. Allemaal op je zij, allemaal ook mogelijk om op beide kanten te doen. Herken jij jezelf in een van deze houdingen?

  1. Foetus: Bij deze houding krullen mensen zich op tot een bal, met hun rug gebogen, knieën naar de borst getrokken en hoofd naar beneden gericht. Net als een foetus dus, vandaar natuurlijk de naam.
  2. Boomstam: In de loghouding liggen mensen op hun zij met hun armen langs hun lichaam. Zo recht als een boomstam.
  3. Verlanger: Deze houding lijkt op de boomstam, maar wijzen je armen naar voren, alsof je verlangt naar iemand naast je.

Daar zit overigens niet zoveel verschil tussen, behalve misschien last van je schouders of armen als je op een bepaalde manier slaapt.

Wat is dan de beste positie?

Nu je op de hoogte bent van de voordelen van zowel links als rechts slapen, vraag je je misschien af: wat is nu eigenlijk de beste positie? Welke kant moet ik kiezen? Het antwoord is eigenlijk simpel: het hangt af van je persoonlijke behoeften..

Als je last hebt van maagproblemen of reflux, kan slapen op je linkerzijde verlichting bieden. Als je echter een hartprobleem hebt of de druk op je hart wilt verminderen, zou slapen op je rechterzijde een betere keuze kunnen zijn.

Het belangrijkste is dat je een houding kiest waarbij je comfortabel kunt slapen. Uiteindelijk is een goede nachtrust essentieel voor je algehele gezondheid en welzijn.

Daarom is het ook goed om het zelf te ervaren. Als je merkt dat je bijvoorbeeld op je linkerzij lekker slaapt, dan vooral dat lekker blijven doen.

Tips voor op je zij slapen

Het is belangrijk om een goede slaaphouding te hebben, ongeacht welke positie je kiest. Hier zijn enkele tips om comfortabel te slapen op je zij:

1. Kies het juiste kussen: Een goed kussen is essentieel voor een goede nachtrust. Kies een kussen dat je nek en hoofd ondersteunt, zodat je wervelkolom in lijn blijft. Het is het beste om een kussen te kiezen dat niet te dik of te dun is, maar precies de juiste hoogte heeft. Bekijk ook eens de beste kussens voor zijslapers.

2. Ondersteun je knieën: Plaats een kussen tussen je knieën om je heupen en ruggengraat in lijn te houden. Dit helpt om spanning op je onderrug te verminderen en kan rugpijn voorkomen. Lees hier ons artikel over de beste kniekussens.

3. Houd je armen goed gepositioneerd: Zorg ervoor dat je armen comfortabel liggen. Je kunt ze voor je uitstrekken of een kussen ondersteunen zodat er geen druk op je schouders komt te staan. Dit kan helpen om schouderklachten te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Wat als ik in verschillende posities slaap?

Het is heel normaal om tijdens de nacht van positie te veranderen. Sommige mensen bewegen zelfs onbewust terwijl ze slapen. Zolang je in een comfortabele houding wakker wordt zonder pijn, is er niets om je zorgen over te maken.

Kan mijn slaappositie veranderen?

Ja, dat kan. Sommige mensen leren zichzelf nieuwe slaapgewoonten aan of veranderen van positie vanwege gezondheidsredenen. Het kan wel even duren voordat je lichaam hieraan gewend raakt, dus wees geduldig met jezelf.

Is op je zij slapen de beste houding?

Er is geen ‘beste’ slaappositie die voor iedereen werkt. Het belangrijkste is dat je comfortabel slaapt en geen pijn ervaart. Als je echter snurkproblemen hebt of last hebt van slaapapneu, kan het slapen op je zij en het gebruiken van extra kussens ondersteuning bieden. Raadpleeg altijd een arts als je slaapproblemen hebt.

Wat als ik niet lekker kan slapen op mijn zij?

Als je merkt dat slapen op je zij ongemakkelijk is, kun je andere slaapposities proberen, zoals op je rug of buik. Het vinden van de juiste positie kan wat experimenteren vereisen, dus wees geduldig en luister naar je lichaam.

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31256029/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29648700/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29648700/