Home » Matras schoonmaken: in 5 stappen gedaan

Matras schoonmaken: in 5 stappen gedaan

by Slaapzone

Je matras schoonmaken gaat makkelijker dan je denkt. En is misschien ook vaker nodig dan je zou denken. Het schoonmaken van je matras kan je eenvoudig doen met schoonmaakartikelen die je mogelijk al in huis hebt. Daarnaast kan je natuurlijk ook kiezen voor een matrashoes om het nog net wat beter te beschermen. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je je matras kan reinigen, hoe je de levensduur van je matras kan verlengen en nog extra tips om je matras schoon te houden.

Belang van een schoon matras

Je matras is een van de belangrijkste aankopen voor je slaap. Je ligt er de hele nacht op, en kan op een goed matras weer uitgerust wakker worden. Het kan wel eens voorkomen dat je matras vies wordt. Bijvoorbeeld doordat je knoeit met eten, een klein wondje wat is gaan bloeden, of zweet wat zich heeft opgestapeld in je matras. Je beddengoed kan je dan natuurlijk makkelijk wassen in de wasmachine, maar met een matras gaat dat niet zo makkelijk.

Toch is het schoonmaken van je matras ook erg belangrijk om te doen. Gedurende de tijd dat je dit niet doet, kunnen zich allerlei dingen opstapelen. Denk bijvoorbeeld aan huisstofmijt, bacteriën of allergenen. Deze kunnen jouw nachtrust verpesten, en ook je matras zijn levensduur laten verliezen. Daarom is het goed om af en toe ervoor te zorgen dat je je matras weer eens reinigt.

Matras schoonmaken in 5 stappen

Het schoonmaken van je matras hoeft helemaal geen grote uitdaging te zijn. Met onderstaand stappenplan van 5 stappen is je matras in no-time weer gereinigd, en kan je weer heerlijk slapen.

Stap 1: verschoon je lakens

Allereerst is het natuurlijk van belang dat je alles van je matras afhaalt, zodat je alleen nog het matras over hebt. Haal je dekbed en molton er dus vanaf, en stop die in de was. Dan worden die ook weer eens gewassen (wat je overigens veel vaker mag doen).

Lees ook: wat is een molton?

Als je dit gaat wassen, zorg er dan ook voor dat je dit op de hoogste stand (temperatuur) doet wat het materiaal aankan. Op die manier weet je zeker dat je de eventuele bacteriën en huisstofmijten uit je beddengoed hebt gedood.

Stap 2: stofzuigen van je matras

De volgende stap is het stofzuigen van je matras. Klinkt misschien een beetje gek, maar hiermee haal je een hoop dingen weg. Denk bijvoorbeeld aan stof of huidcellen die je achter hebt gelaten op je matras.

Het is handig om hierbij een kleiner opzetstukje te gebruiken, wat je vaak bij je stofzuiger aangeleverd krijgt. Niet alle opzetstukken zijn immers geschikt om iets als je matras schoon te maken.

Zorg ook zeker dat je in alle naden en randen komt, om je matras van top tot teen te reinigen van alles wat erop zit.

Stap 3: verwijder nare geurtjes

In de loop der tijd zullen er ook wat minder fijne geurtjes in je matras terechtkomen. Je kan hiervoor diverse reinigingsmiddelen gebruiken. Zorg er dan zeker voor dat je niet teveel water gebruikt, want dat wil je niet in je matras hebben. Je kan ook gewoon baking soda gebruiken om je matras schoon te maken. Verspreid dit over je matras, en laat het zeker een half uurtje intrekken. Je haalt dit weer weg door het op te zuigen.

Andere artikelen die je kan gebruiken zijn bijvoorbeeld natuurazijn, waterstofperoxide, of lavendelolie.

Stap 4: verwijder vlekken uit je matras

Stap 3 heeft je waarschijnlijk al wel geholpen om veel van de geuren en vlekken te verwijderen. Maar voor de grotere vlekken kan je natuurlijk ook gebruikmaken van de vlekverwijderaars die je overal kan vinden. Het is dan goed om de gebruiksaanwijzingen daarvan te volgen.

Zorg in ieder geval dat je nooit zomaar een vloeistof op je matras gooit. Zeker bij traagschuimmatrassen moet je dat niet doen. Uiteindelijk is een matras gewoon een grote spons (daarom ligt het ook zo lekker), en neemt het makkelijk water op.

Stap 5: onderkant van je matras reinigen

Waarschijnlijk heb je tot nu toe alleen de bovenkant van je matras schoongemaakt, maar je hebt natuurlijk nog een kant. Een kant waar je niet op ligt, maar dan nog. Voordeel is dat je hier waarschijnlijk geen vlekken hoeft te verwijderen, maar stofzuigen van de onderkant van je matras kan geen kwaad in het helpen schoonmaken van het geheel.

Tips om je matras schoon te houden

Je matras is na het volgen van het stappenplan weer mooi schoon. En dat wil je natuurlijk graag zo houden. Hierbij dus nog wat tips om je matras ook weer schoon te houden.

Tip 1: kies voor een matrasbeschermer

De eerste tip is om een matrasbeschermer of matrashoes te nemen. Hiermee zorg je ervoor dat er geen troep bij je matras kan komen. Vaak zijn deze hoezen bijvoorbeeld waterdicht, en beschermen ze tegen allergenen. Ideaal dus om ook de levensduur van je matras te verhogen.

Tip 2: eet en drink niet in bed

Misschien een open deur, maar als je eet en drinkt in je bed, dan heb je een kans dat je knoeit. En die vlekken trekken natuurlijk je matras in (tenzij je misschien al een matrasbeschermer hebt). Vervolgens kunnen die restjes eten en drinken ook nog ongedierte aantrekken, wat het allemaal minder leuk maakt. Eten en drinken moet je dus niet in je bed doen.

Tip 3: draai je matras

Draai je matras eens om. Je ligt mogelijk altijd op dezelfde plek van je matras, en bij je voeten is er het minste gewicht en oppervlakte van je lichaam. Daarom kan het wel zo zijn dat je matras daar nog schoner is. Door je matras om te draaien, kan je het andere deel van je matras eens even rust geven.

Conclusie

Af en toe je matras schoonmaken is dus goed voor je nachtrust en de levensduur van je matras. Door onze tips kan je makkelijk je matras reinigen, en blijft je bed heerlijk schoon.

Mocht je besloten hebben dat je matras niet meer schoon te krijgen is, dan is het goed om eens te kijken naar een nieuwe. Of denk eens aan een boxspring. We hebben voor jou al de beste boxsprings op een rijtje gezet.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn matras schoonmaken?

Een uitgebreide schoonmaakbeurt moet je zeker twee maal per jaar uitvoeren. Gebruik je een goede matrasbeschermer, dan zal je dit waarschijnlijk niet hoeven doen.

Hoe verwijder ik urinevlekken van een matras?

Het verwijderen van urinevlekken uit je matras kan je doen door middel van een enzymreiniger of met witte azijn en water.

Hoe verwijder ik bloedvlekken van een matras?

Het verwijderen van bloedvlekken uit je matras kan je doen met koud water en zout voor nieuwe vlekken. Bestaande, oudere vlekken kunnen schoongemaakt worden met waterstofperoxide.

Hoe kan ik nare geurtjes uit mijn matras verwijderen?

Om nare geurtjes uit je matras te verwijderen, kun je baking soda over het oppervlak strooien, dit een half uurtje laten intrekken en vervolgens grondig stofzuigen

Moet ik een beschermhoes gebruiken om mijn matras schoon te houden?

Ja, het gebruik van een beschermhoes helpt bij het voorkomen van vlekken en zorgt ervoor dat je matras langer schoon blijft.