Home ┬╗ Koude voeten in bed: tips en oplossingen

Koude voeten in bed: tips en oplossingen

by Slaapzone

Koude voeten in bed: wie kent het niet. Je ligt lekker warm in je bed, maar kan niet in slaap vallen omdat je voeten nog altijd koud zijn. Wat je ook lijkt te doen, hoe warm je je bed ook maakt, je voeten blijven koud. Goed om te weten dat dit normaal is, en iets waar veel mensen (vooral in de winter) last van hebben.

In dit artikel meer over de oorzaken die koude voeten in bed kunnen hebben, en natuurlijk tips en oplossingen om dit te voorkomen en om je voeten weer warm te krijgen. Zo kan je sneller in slaap vallen.

Oorzaak koude voeten

Het hebben van koude voeten heeft meerdere oorzaken. De voornaamste heeft eigenlijk te maken met bloedsomloop. Maar er zijn meer oorzaken, die hieronder even kort benoemd worden.

1. Lage temperaturen

Reden nummer 1 zijn de lage temperaturen. Het zal je ook niet verbazen dat in de winter meer mensen (en vaker) last hebben van koude voeten in bed. Misschien hoor je daar ook voornamelijk bij, maar misschien heb je ook in de zomer last van koude voeten.

Hoe dan ook, door de lage temperaturen zullen je bloedvaten wat vernauwen om warmte binnen je lijf te houden. Je voeten (en handen) zijn als uiteindes van je lichaam daarbij als eerste aan de beurt. Het effect hiervan is dat er minder bloed wordt rondgepompt door je handen en voeten. Met als gevolg dat ze kouder zijn.

Vervelend dus, maar een logische reactie van je lichaam. Zo blijft de rest (je vitale organen bijvoorbeeld) wel makkelijker op temperatuur.

2. Problemen met bloedsomloop

Punt 1 was dus een combinatie van koude temperaturen en het effect op je bloedsomloop. Het zal je dus niet verbazen dat problemen met je bloedsomloop ook effect kunnen hebben hierop.

Mocht het zo zijn dat je bloedsomloop niet goed werkt, dan kan dit ook resulteren in het hebben van koude(re) handen en voeten. Het lichaam heeft dan meer energie nodig (wat het wellicht niet heeft) om je bloedsomloop goed te laten werken, en dat merk je als eerste in je voeten en handen.

Als je last hebt van koude voeten in bed, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je problemen hebt met je bloedsomloop. Mocht je hier twijfels over hebben, kan je altijd contact zoeken met je dokter.

3. Leefstijl en bloedsomloop

Ook dit puntje heeft weer te maken met je bloedsomloop, maar heeft net een andere oorzaak. Namelijk je levensstijl. Als je weinig beweegt (bijvoorbeeld erg lang achter je bureau zit), heeft dit ook nadelige gevolgen voor je bloedsomloop.

Verder draagt je dieet ook bij aan dit probleem. Eet je bijvoorbeeld erg ongezond, met vooral veel verzadigde vetten, dan zal je een hoger cholesterolgehalte hebben. En dit zorgt ervoor dat je bloedsomloop minder goed functioneert/doorstroomt1.

Een andere bekende factor van een slechte leefstijl, roken, heeft eenzelfde effect op je bloedsomloop als een slecht dieet. Het zorgt er ook voor dat het minder wordt2.

Zo zie je maar dat ook je levensstijl een grote invloed heeft op je welzijn.

4. Bloedsomloop bij vrouwen

Dan de laatste reden die te maken heeft met bloedsomloop.

Het is bij menig persoon wel bekend dat vrouwen het eerder koud hebben dan mannen. Dat geldt ook voor koude voeten in bed. Dit heeft meerdere oorzaken. Bijvoorbeeld dat mannen meer spieren hebben (die warmte produceren) en een dikkere huid (die warmte beter vasthoudt).

Daarnaast is het ook zo dat vrouwen meer vet hebben. Dit houdt de organen wel warm, maar zorgt ervoor dat je bloedsomloop minder makkelijk gaat (want er zit dus vet). Uit dit onderzoek gepubliceerd in Lancet3 werd bijvoorbeeld duidelijk dat vrouwen hierdoor gemiddeld veel koudere handen hebben dan mannen (28 graden versus 32 graden).

Verder geven ze ook nog als reden dat vrouwen gemiddeld genomen kleiner zijn dan mannen, waardoor de verhouding tussen huid oppervlakte en lichaamsinhoud anders is, waardoor ze sneller warmte verliezen door de huid.

En dan hebben we het nog niet gehad over de hormonen van vrouwen (en hoe die continue verandert door bijvoorbeeld menstruatie).

5. Ervaren van angst of stress

Angst of stress kunnen ook factoren zijn waarom je last hebt van koude voeten in bed. Dit heeft te maken met de productie van adrenaline. Hierdoor wordt je lichaam erg alert, en heeft het energie nodig voor een hogere hartslag en sneller ademhaling. Om ergens anders energie te besparen, worden de bloedvaten naar je handen en voeten wat vernauwd.

Hierdoor krijg je dus minder bloed naar je uiterste delen van je lichaam toe, wat resulteert in koude voeten (en handen). Stress heeft erg veel effect op heel veel dingen, en dus ook op het hebben van koude voeten.

6. Medische aandoeningen

Als laatste oorzaak kunnen ook medische aandoeningen aan de bron van het probleem liggen.

Hierbij moet je denken aan medische aandoeningen zoals:

 • Bloedarmoede;
 • Diabetes;
 • Schildklieraandoening;
 • Zenuwbeschadiging;
 • Ziekte van Raynaud.

Tips tegen koude voeten

Gelukkig zijn er genoeg tips en oplossingen om de oorzaken van koude voeten tegen te gaan. Je kan bijvoorbeeld onderstaande dingen proberen:

 • Warm je lichaam op voor het slapen: Voor veel mensen kan het opwarmen van het lichaam, door bijvoorbeeld een warme douche te nemen, goed helpen met het verwarmen van de koude voeten. Bijvoorbeeld door vooral je voeten onder de douche te zetten.
 • Zorg voor genoeg lichaamsbeweging: Als je inderdaad de hele dag achter je bureau zit, wil het ook wel eens helpen om gedurende je dag voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen tijdens je lunch, of sport wat vaker.
 • Leef gezonder: Omdat je leefstijl (en je eten) ook bijdraagt aan het hebben van warmere voeten, is het ook een tip om misschien gezonder te leven. Misschien doe je dat al wel, misschien niet. Maar in ieder geval ook een puntje om mee te nemen.
 • Draag warme sokken: Wat voor veel mensen ook werkt, is om warme wollen sokken te dragen. Van die hele dikke, die ervoor zorgen dat je gewoon geen koude voeten kan krijgen.
 • Heb een warm dekbed liggen: Waarschijnlijk heb je deze tip al lang zelf bedacht, maar een dik dekbed kan soms ook goed helpen. Bijvoorbeeld een donzen dekbed, in combinatie met een warme kruik.

Conclusie kouden voeten in bed

Uiteindelijk is het goed om te weten dat het hebben van koude voeten iets is waar veel meer mensen last van hebben, en redelijk normaal is. Mocht dit langer aanhouden, en je daarnaast ook andere verschijnselen hebben, dan is het goed om even naar je huisarts te gaan.

Hopelijk heb je geleerd wat de oorzaken zijn van koude voeten, dat vrouwen er vaker last van hebben, en dat je er ook voldoende tips voor hebt zodat je weer makkelijker in slaap kan komen.

Veelgestelde vragen

Waarom heb ik koude voeten in bed?

De oorzaken kunnen erg breed zijn, maar het zal vaak iets te maken hebben met de bloedsomloop. Dit is iets waar meer mensen last van hebben, en is soms makkelijk te verhelpen.

Hoe verhelp je koude voeten in bed?

Het oplossen van koude voeten kan op verschillende manieren. Zo kan je ze onder de douche weer warm krijgen, helpt actief zijn gedurende de dag vaak, of het aanpassen van je levensstijl.

 1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002870343900535
 3. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)78875-9/abstract