Home » Het juiste matras kiezen

Het juiste matras kiezen

by Slaapzone

Twijfel je over welk matras het beste bij jou past? Je bent niet de enige. Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid en welzijn, en een belangrijk onderdeel daarvan is het juiste matras. In dit artikel zullen we je door de verschillende factoren leiden die je moet overwegen bij het kiezen van een matras dat perfect bij jou past.

Het belang van een goed matras

Voordat we ingaan op hoe je het juiste matras kunt kiezen, laten we eerst eens kijken waarom dit zo belangrijk is. Een matras heeft directe invloed op je slaapkwaliteit en kan een aanzienlijk verschil maken in hoe uitgerust je je voelt. Studies hebben aangetoond dat een kwalitatief hoogwaardig matras kan helpen bij het verminderen van rugpijn, het bevorderen van een diepere slaap en het verlichten van stresspunten1. Door te investeren in het juiste matras kun je dus echt een positieve impact hebben op je dagelijkse leven.

Een goed matras kan ook een positieve invloed hebben op de kwaliteit van je slaap en je energieniveau gedurende de dag. Door comfortabel te slapen op een matras dat bij jouw lichaam past, kun je sneller in slaap vallen en dieper slapen. Dit helpt je om uitgerust wakker te worden, vol energie en klaar voor de dag die voor je ligt. Een goede nachtrust draagt bij aan een betere concentratie, productiviteit en algehele welzijn.

Kortom, het kiezen van het juiste matras is enorm belangrijk. Gelukkig zijn er voldoende matrassen die aan je voorwaarden zullen voldoen, maar het is goed om te weten waar je ongeveer op zal moeten letten (en probeer ze ook zeker even uit!).

Welk type matras past bij jou?

1. Het traditionele binnenveringsmatras

Het binnenveringsmatras is een van de oudste en meest populaire matrastype. Het bestaat uit metalen spoelen die zijn bedekt met lagen schuim en stof. Dit type matras biedt doorgaans een goede ondersteuning en is ideaal voor mensen die comfortabel kunnen slapen op een steviger oppervlak.

Wil je een minder stevig oppervlak om op te slapen, dan heb je aan de volgende in de rij waarschijnlijk wat meer.

2. Het traagschuimmatras

Het traagschuimmatras is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit type matras reageert op lichaamswarmte en past zich aan de vorm van je lichaam aan. Het biedt dus een uitstekende drukverlichting en kan vooral nuttig zijn voor mensen met gewrichts- of rugklachten.

3. Het latexmatras

Het latexmatras is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijk en duurzaam matras. Latex is afkomstig van de rubberboom en heeft van nature een veerkrachtige eigenschap. Dit type matras biedt over het algemeen een consistent comfort en goede ondersteuning.

4. Het hybride matras

Het hybride matras combineert meerdere materialen, zoals binnenveringsystemen en schuimlagen, om een ​​mengeling van comfort, ondersteuning en duurzaamheid te bieden. Als je niet zeker weet welk matras het beste bij jou past, is een hybride matras misschien wel de beste keuze.

matras-kiezen

Waar moet je nog meer aan denken?

Naast het type matras zijn er nog andere factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van het juiste matras.

1. Hardheid

De hardheid van een matras is een persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan een steviger oppervlak, terwijl anderen liever iets zachter hebben. Het is belangrijk om een ​​matras te kiezen dat je wervelkolom in een neutrale positie houdt en waarbij je drukpunten worden verlicht.

Zoals gezegd is het een hele persoonlijke voorkeur. Mogelijk weet je voor jezelf al wat je liever hebt. Anders is het altijd goed om dit soort dingen te testen. Bij veel fabrikanten kan je proefslapen, of je kan gewoon in de winkel langs om even snel te testen. Uiteindelijk is het een grote en belangrijke aankoop, dus dat testen mag je uitgebreid doen.

2. Lichaamsgewicht

Je lichaamsgewicht speelt ook een rol bij het kiezen van een matras. Mensen met een hoger lichaamsgewicht hebben over het algemeen meer ondersteuning nodig, terwijl mensen met een lager lichaamsgewicht mogelijk beter gedijen op een zachter oppervlak.

Zie bijvoorbeeld ons artikel over de beste matrassen voor zwaardere mensen.

3. Slaaphouding

Neem ook je slaaphouding in overweging bij het kiezen van een matras. Buikslapers hebben doorgaans een steviger matras nodig om te voorkomen dat hun ruggengraat wordt uitgelijnd. Rugslapers hebben een matras nodig dat zowel ondersteuning biedt als comfortabel is. Zijslapers geven de voorkeur aan een matras dat de druk op hun heupen en schouders verlicht.

Lees ook eens ons artikel over de beste matrassen voor zijslapers.

4. Afneembare buitenhoes

Als je matras een afneembare buitenhoes heeft, kan je dat als voordeel zien. Het is namelijk een stuk makkelijker schoon te maken. Je kan gewoon de buitenhoes in de wasmachine gooien! Klein puntje om op te letten, maar kan misschien wel het verschil maken tussen twee matrassen waar je over twijfelt.

Anders kan je natuurlijk ook altijd kiezen voor een matrasbeschermer!

Conclusie

Het kiezen van het juiste matras is een belangrijke beslissing die invloed heeft op je slaapkwaliteit en algehele welzijn. Door rekening te houden met het type matras, de hardheid, je lichaamsgewicht en slaaphouding, kun je een matras vinden dat perfect bij jou past. Neem de tijd om verschillende opties te proberen en vraag indien nodig advies aan een deskundige. Een goede nachtrust is de investering waard!

Kan ik mijn matras retourneren als het niet bij mij past?

Veel matrassen worden geleverd met een proefperiode waarin je het matras kunt uitproberen en indien nodig kunt retourneren. Controleer altijd het retourbeleid voordat je een matras koopt, zodat je zeker weet dat je de mogelijkheid hebt om het terug te sturen als het niet bij jou past.

Hoe kan ik mijn matras schoon houden?

Om je matras schoon te houden, kun je regelmatig stofzuigen en je beddengoed vaak wassen. Het is ook een goed idee om een ​​matrasbeschermer te gebruiken om vlekken en vuil te voorkomen. Volg altijd de instructies van de fabrikant voor het schoonmaken en onderhouden van je specifieke matras.

Hoe vaak moet ik mijn matras vervangen?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om je matras elke 7 tot 10 jaar te vervangen, afhankelijk van de kwaliteit en de conditie ervan. Als je merkt dat je niet meer comfortabel slaapt of als er slijtage zichtbaar is, is het tijd om een nieuw matras te overwegen.

Welk type matras is het beste voor rugpijn?

Voor mensen met rugpijn kan een traagschuimmatras een goede keuze zijn, omdat het de druk op je rug verlicht en zorgt voor optimale ondersteuning. Het is echter belangrijk om naar je eigen voorkeuren en behoeften te kijken bij het kiezen van een matras.

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169814106001508