Heb je last van spierspanning? Dit kan je veel ongemakken geven. Tijd om van dit probleem af te komen, maar hoe verhelp je spierspanning? In dit artikel vertellen we je meer over wat spierspanning is en we geven je de beste tips om het te overwinnen.
Wat is spierspanning?
Spierspanning is een staat waarin je spieren in constante paraatheid staan. Ze ontspannen zich niet volledig, maar blijven in mindere of meerdere mate aangespannen. Het kan om delen van het lichaam gaan. Sommigen ervaren bijvoorbeeld spierspanning in de benen of rug. Soms ervaren mensen spierspanning over het hele lichaam.
Je kan je voorstellen dat je spieren op deze manier uiteindelijk erg moe worden. En dat dit niet wenselijk is voor je lichaam. Je voelt je bijvoorbeeld onrustig, en wilt daarvan af komen. In de rest van het artikel gaan we nog meer in op hoe het ontstaat en wat dan zoal de klachten zijn.
Wat zijn de klachten?
Aanvankelijk zul je misschien niet veel klachten ondervinden. Je merkt enkel dat je bijvoorbeeld je benen op en neer beweegt. Je kunt niet stilzitten en voelt je onrustig. Als de constante aanspanning van spieren langer voortduurt, komen er wel klachten opzetten. Zo ervaar je wellicht pijn, spierkrampen of stijfheid. Daarnaast heb je misschien het idee dat je moeilijker kunt bewegen en je hebt soms last van spanningshoofdpijn. Je kunt door hoge spierspanning slechter gaan slapen. Niet alleen voel je pijn als je in bed gaat liggen, maar de hoge paraatheid van je spieren belemmert ook dat je je kunt ontspannen. Hierdoor val je moeilijker in slaap.
Waardoor krijgt iemand spierspanning?
Spierspanning kan verschillende oorzaken hebben. Als je zwaar, lichamelijk werk uitvoert, belast je bepaalde spieren voor een langere tijd en je vraagt veel van je lichaam. Aan het eind van de dag kunnen je spieren zich maar moeilijk volledig ontspannen.
Het kan ook zijn dat je een kantoorbaan hebt en dat er geen of weinig fysieke kracht bij je werk komt kijken. Toch kun je met een kantoorbaan ook spierspanning ervaren. De oorzaak is in dit geval vaak een slechte houding. Als je ergonomische stoel niet goed is afgesteld, komt er druk te staan op bepaalde lichaamsdelen, zoals je polsen, ellenbogen, rug, nek of benen. Hoewel deze druk wegvalt wanneer je van je stoel opstaat en aan het eind van de dag naar huis gaat, zul je de overbelasting nog steeds voelen in de vorm van spierspanning.
Soms wordt spierspanning niet veroorzaakt door lichamelijke factoren. Het kan namelijk ook ontstaan ten gevolge van stress. Wanneer je je gestresst voelt, zet je niet alleen je geest, maar ook je lichaam in paraatheid. Dat betekent dat je spieren zich ook gaan aanspannen. Als je voor een langere tijd stress ervaart, kan dit tot langdurige spierspanning leiden. De kans op spierspanning wanneer je een angstaandoening hebt, is dan ook groter.
Andere oorzaken die spierspanning kunnen geven, zijn de hormoonschommelingen die vrouwen ervaren tijdens de overgang, een infectie, een ongeluk, het nemen van bepaalde medicatie of het hebben van een schildklieraandoening. Als je al een tijdje last hebt van hoge spierspanning is het raadzaam om bij de huisarts langs te gaan.
Verminder spierspanning voor en tijdens het slapen
Ervaar je spierspanning voor of tijdens het slapen? Dit is erg vervelend, want een slechte nachtrust zal je spierspanningprobleem enkel verslechteren, waardoor de kans bestaat dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Als je last van spierspanning hebt voor en tijdens het slapen, kom je moeilijker in slaap en word je wakker met stijve spieren. Hoe verhelp je dit?
Maak een wandeling
Heb je last van spierspanning in de benen? Deze spanning kun je proberen te verminderen door ’s avonds na het eten een wandeling te maken. Je spieren ontspannen na deze lichte vorm van lichaamsbeweging, waardoor je beter kunt slapen. Een wandelingetje kan ook spierspanning in de rug verminderen.
Kies het juiste matras en kussen
Ervaar je spierspanning in je schouders, nek en rug tijdens je slaap en word je wakker met stijve spieren? Of word je wakker met spierkrampen? De kans is groot dat je op het verkeerde matras slaapt. Gespannen nekspieren kunnen ook veroorzaakt worden door het verkeerde kussen te gebruiken. Kies een matras dat bij je slaaphouding past. Belangrijk is dat het matras niet te zacht is en dat het je de juiste ondersteuning biedt. Een hoofdkussen moet ondersteuning bieden aan de nek, vooral als je op je zij slaapt. Als je op je rug slaapt, mag het kussen niet te dik zijn. Slaap je op je buik? Overweeg dan zonder kussen te slapen.
Hoge spierspanning – hoe kun je het verminderen?
Met hoge spierspanning wil je niet te lang rondlopen, maar hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf? Wij delen de beste tips. Wordt jouw spierspanning veroorzaakt door medicatie of een aandoening? Dan is het verstandig eerst met je huisarts te overleggen wat je wel en niet moet doen om je spierspanning te verminderen.
Een warme douche
Voelen jouw spieren stijf aan wanneer je thuiskomt van werk? Trakteer jezelf dan op een warme douche of een bad. Het warme water ontspant zowel je lichaam als je geest. Tegen de tijd dat je onder de douche vandaan komt, zullen je spieren veel meer ontspannen zijn. Deze tip werkt vooral als je zo nu en dan spierspanning ervaart. Is het een chronisch probleem geworden? Dan is een warme douche een goed begin, maar het zal je klachten niet volledig doen laten verdwijnen.
Neem een massage
Ga langs bij een professionele masseur en laat je lekker verwennen. Door het masseren van de spieren, zal je hele lichaam zich ontspannen. Hoewel een massage zeer effectief is, is het resultaat slechts van korte duur. Daarnaast is het prijzig om regelmatig een massagesalon op te zoeken. Je kunt je uiteraard bij spierspanning ook door je partner laten masseren.
Doe stretchoefeningen
Zet ’s morgen en ’s avonds wat tijd opzij om stretchoefeningen te doen. Dit helpt je spieren te ontspannen. Heb je wat inspiratie nodig? Op YouTube zijn veel video’s te vinden die je helpen om een routine van stretchoefeningen op de juiste manier uit te voeren.
Ga vaker bewegen
Sporten helpt tegen spierspanning. Je gebruikt je spieren op de juiste manier en na de inspanning zullen ze zich goed kunnen ontspannen. Tijdens het sporten zweet je ook en dit geeft je lichaam de kans zich van afvalstoffen te ontdoen, waardoor je spieren zich een stuk beter voelen. Je kunt gaan hardlopen, fietsen of zwemmen. Je kunt ook langs de sportschool gaan. Probeer drie keer per week te sporten. Je zult merken dat je je binnen de kortste keren een stuk beter voelt.
Heb je een kantoorbaan? Verminder spierspanning door elk uur in ieder geval een keer op te staan en even rond te lopen. Haal wat koffie voor je collega’s of bespreek iets met je collega aan de andere kant van het kantoor in plaats van hem of haar een mail te sturen.
Eet en drink gezond
Het is ook belangrijk om te proberen zo gezond mogelijk te eten en te drinken. Drink voldoende water, matig het nuttigen van alcohol en eet gevarieerd.
Met bovenstaande tips kun je spierspanning verminderen. We hopen dat jij je binnen de kortste keren weer helemaal fit voelt en weer geniet van een goede nachtrust!