Home » Hoeveel slaapt een baby?

Hoeveel slaapt een baby?

by Slaapzone

Een algemeen gegeven voor nieuwe ouders is dat ze weinig slaap zullen hebben in het eerste jaar na de geboorte. De baby moet nog wennen aan een slaappatroon, waarbij ze overdag meer wakker zijn en juist ’s nachts goed doorslapen. Zeker in de eerste maanden is er voor de baby geen verschil tussen dag en nacht en zal jouw kindje ’s nachts net zo vaak wakker zijn als overdag. Ook als de baby goed doorslaapt, zal het af en toe wakker worden als de baby honger krijgt of een vieze luier heeft.

Als nieuwe ouders kan het soms even zoeken zijn naar wat de baby op dat moment nodig heeft om opnieuw in slaap te vallen. Vaak weet je niet direct hoeveel slaap een baby nodig heeft en kan het helpen om hierover meer kennis te krijgen. Je weet zo beter wat je kunt verwachten en hoe je in kunt spelen op de behoefte van je kindje, terwijl je zelf rustig blijft en eveneens voldoende nachtrust krijgt. 

Hoeveel moet een baby slapen?

Het slaappatroon van een baby hangt af van verschillende factoren. Uiteraard is een belangrijke factor hierbij de leeftijd van de baby. Hoe jonger de baby is, des te meer slaap nodig zal zijn voor de ontwikkeling. Uiteraard verschilt de slaapbehoefte per baby en kan het voorkomen dat een baby veel slaapt of juist minder. Sommige baby’s slapen vanaf de geboorte direct goed door gedurende de nacht, terwijl anderen met twee jaar nog moeite hebben om in slaap te komen volgens een goed dag- en nachtritme.

Doordat het slaappatroon van baby’s zoveel uiteenlopen, zijn ook de adviezen divers. Zelfs vooraanstaande experts op gebied van slaap bij baby’s zijn het niet met elkaar eens over hoeveel slaap een baby werkelijk nodig heeft. Het beste is te kijken naar het individuele kind. Terwijl je jouw kindje beter leert kennen, zul je ook kunnen vaststellen hoeveel slaap jouw baby nodig heeft om goed en vrolijk te functioneren. 

Slaapbehoefte van pasgeboren baby’s

Als je baby pasgeboren is, zal het veel slapen. Het slaappatroon verloopt echter vaak in korte cyclussen, waarbij de baby elke 3 tot 4 uur wakker wordt. Vaak wil het dan gevoed worden, dus hierop kun je een schema opstellen. Doorgaans slapen pasgeboren baby’s gedurende een volledige dag tussen de 16 tot 20 uur, waarbij de verschillen erg uiteenlopen. Het kan dus zijn dat jouw kindje meer slaapt dan gemiddeld, maar het kan ook voorkomen dat jouw baby minder slaap behoeft.

Een pasgeboren baby heeft nog geen voorspelbaar slaapritme ontwikkeld en heeft nog geen weet van verschil tussen de dag en nacht. Slaapperiodes kunnen gedurende 24 uur variëren van korte dutjes van 30 minuten tot zo’n 4 uur in totaal. Vanaf 10 tot 12 weken zal de baby een beginnend dag- en nachtpatroon ontwikkelen, waarbij de behoefte aan slaap zich zal aanpassen naar een bepaald ritme. 

Slaappatroon vanaf 2 maanden

Vanaf ongeveer 2 maanden zal jouw baby langer doorslapen gedurende de nacht. Uiteraard gaat dit heel geleidelijk, waarbij je de baby kunt helpen om bewuster te worden van een dag- en nachtritme. Zodra de baby doorkrijgt dat de nacht anders is dan de dag, kan hierop worden ingespeeld door het slaapritme aan te passen. Je eigen nachtrust wordt aanzienlijk bevorderd als je de baby helpt om vooral ’s nachts door te slapen en overdag meer bij het leven te betrekken.

Door jouw baby overdag meer wakker te houden en vermoeid voor de nacht, went het rustig aan een dag- en nachtslaappatroon. Je zult bemerken dat je baby steeds langer en meer aaneengesloten uren slaapt gedurende de nacht. Het slaapritme wordt op die manier meer voorspelbaar in de nachturen, wanneer je kindje in de leeftijd zit tussen 3 en 6 maanden. Houd er rekening mee dat overdag ook nog behoefte zal zijn aan hazenslaapjes en slaapperiodes. 

Slaapritme van een baby van 6 tot 12 maanden

Als je baby ongeveer 6 maanden oud is, zal deze steeds gemakkelijker de nacht doorkomen. De duur aan slaap zal aanzienlijk langer zijn, waarbij sommige baby’s zelfs al zo’n 6 uur aaneengesloten doorslapen. Het komt zelfs voor dat baby’s in deze leeftijdsperiode tot 12 maanden al rond de 11 uur blijven slapen. Dit is een richtlijn van wat je enigszins kunt verwachten, in de leeftijdsperiode van 6 tot 12 maanden. Uiteraard is elke baby uniek en zal het van het kind afhangen hoe lang het doorslapen lukt.

Vaak wordt het slaapritme met deze leeftijdsgroep wel aanzienlijk voorspelbaarder en kun je hierop eenvoudiger een eigen ritme op afstemmen. Voor de ouders wordt het vaak een stuk rustiger, doordat jullie zelf ook beter kunnen slapen en meer aaneengesloten uren maken aan slaap. Dit zorgt voor meer rust en verminderde vermoeidheid.

Hoeveel slaapt een baby van 12 maanden?

Wanneer je baby ongeveer 12 maanden is, kun je beginnen met de overgang van 2 naar 1 slaapje overdag. Vaak is dit nog redelijk jong, dus het kan zijn dat je baby aangeeft hier nog niet aan toe te zijn. Overdag kun je er dus nog voor kiezen om één of twee dutjes in te plannen. ’s Nachts zal je baby doorgaans goed kunnen doorslapen.

Nachten waarin je kindje tussen de 10 tot 12 uur aaneengesloten slaapt zijn niet zeldzaam meer, wat zorgt voor voldoende rust voor zowel het kindje als de ouders. Houd er echter rekening mee dat je dreumes alsnog soms een nachtvoeding nodig heeft, waarvoor je wel midden in de nacht zult moeten opstaan. Over het algemeen zul je echter een stuk rustiger en met een stabieler patroon aan slaap de nacht doorkomen. 

Slaapregressie bij baby’s

In het eerste jaar maakt je baby een enorme groei door. Zowel fysieke als mentale sprongen worden gemaakt in de ontwikkeling, waarbij je kindje reageert op jou en de omgeving waarin het opgroeit. Je baby is ondernemend en maakt zichzelf bekend met de wereld om hem of haar heen. Dit heeft invloed op de behoefte aan slaap. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het slaapritme gedurende dit eerste jaar telkens zal wijzigen en enkele ups en downs kent. Het kan voorkomen dat je baby ineens opnieuw moeite krijgt met in slaap vallen of doorslapen, terwijl je dacht dat hierin reeds een horde was genomen.

Slaapregressies komen op verschillende leeftijden voor en ook binnen het eerste jaar kun je deze verwachten. Er zullen opnieuw hazenslaapjes nodig zijn overdag of juist ’s nachts is je kindje ineens opnieuw vaker wakker. De extra slaap of wisseling in slaappatronen is nodig voor de ontwikkeling van je baby en zal zich opnieuw aanpassen aan de behoefte van het kind.

Je baby helpen met slapen

Om voldoende slaap te krijgen, is het nodig dat een baby went aan een vast dag- en nachtritme. Zorg ervoor dat je baby een vaste slaapplek heeft waar het rustig kan slapen. Een vertrouwde omgeving geeft rust en zekerheid en toont aan je kindje dat het tijd is om te slapen. Zodra je jouw kindje in bed legt, weet het dat het de bedoeling is om te slapen. Wanneer het bed van begin af aan wordt betrokken in een positief en slaap bevorderend ritueel, dan leert je kindje wanneer het verwacht wordt te gaan slapen en wanneer het tijd is om wakker alledaagse zaken te onderzoeken.

Lees een boekje voor of zing een liedje, of zet een muziekdoosje aan om je kindje tot slapen te overwegen. Zo leert het een goed dag- en nachtritme aan en wordt slapengaan een fijne bezigheid. Zorg voor een nachtlampje, zodat de kamer niet te donker is, maar juist een prettige slaapsfeer krijgt.

Overgang naar eigen slaapkamer

Je pasgeboren baby zal nog vaak wakker worden gedurende de nacht en de aanwezigheid van jullie nodig hebben om zich veilig en geborgen te voelen. In de eerste maanden kun je jouw baby daarom in een wiegje bij jullie in de slaapkamer leggen. Overdag slaapt je baby dan in een bedje in de eigen babykamer, waardoor het tevens kan wennen om alleen te liggen.

Door dit te herhalen, went het aan beide manieren van slapen en zal je baby rustig kunnen wennen aan de overgang naar de eigen slaapkamer. Een vast ritueel bij het naar bed brengen, helpt om een goed slaappatroon op te bouwen. Ondanks dat het erg vermoeiend kan zijn, zullen slaapproblemen in het eerste jaar tijdelijk zijn en met enkele weken of maanden doorgaans over zijn. 

Het wordt vanzelf beter

Hoeveel slaap heeft een baby nodig? Dat is afhankelijk van de leeftijd, de ontwikkeling van je baby en de behoefte aan slaap. Je leert vanzelf wat je kindje nodig heeft en hoe je jouw baby het beste helpt om voldoende slaap te krijgen. Als je je bewust blijft dat wisselende periodes van minder slaap erbij horen, dan realiseer je je dat dit zeker niet direct iets is om je zorgen over te maken. Vertrouw erop dat jullie samen een prettig slaappatroon kunnen opbouwen, waarbij zowel de baby als jullie kunnen genieten van een goede nachtrust. Je baby geeft hierbij zelf aan hoeveel behoefte het heeft om te slapen.