Home » Hoeveel calorieën verbrand je met slapen?

Hoeveel calorieën verbrand je met slapen?

by Slaapzone

Slapen is een van de meest essentiële activiteiten voor ons lichaam en geest. Het helpt ons te herstellen, energie op te laden en ons voor te bereiden op een nieuwe dag. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel calorieën je eigenlijk verbrandt terwijl je slaapt? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en bieden we jou een beter inzicht in het aantal calorieën dat je tijdens je slaap kunt verbranden.

Met slapen verbrand je zo’n 0,9 calorieën per kilogram lichaamsgewicht per uur. Voor iemand van 70kg die 8 uur slaapt, verbrand je dus 0,9 * 70 * 8 = 504 calorieën.

Calorieverbranding tijdens de slaap

Het lijkt misschien verrassend, maar zelfs tijdens het slapen verbrandt ons lichaam calorieën. De exacte hoeveelheid calorieën die je verbrandt tijdens je slaap kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht, gewicht en metabolisme. Over het algemeen geldt echter dat je lichaam tijdens het slapen minder calorieën verbrandt dan wanneer je actief bent.

Basale Metabolische Snelheid (BMR)

Om een beter begrip te krijgen van de calorieverbranding tijdens het slapen, moeten we eerst naar de Basale Metabolische Snelheid (BMR, Basel Metabolic Rate1) kijken. Dit verwijst naar de hoeveelheid calorieën die je lichaam nodig heeft om in rust te functioneren. Je BMR hangt af van verschillende factoren, zoals je lengte, gewicht, leeftijd en geslacht. Over het algemeen hebben mannen over het algemeen een hogere BMR dan vrouwen vanwege hun grotere spiermassa.

Daarbij geldt dus ook dat mensen met meer spieren een hogere BMR hebben dan mensen met minder spiermassa.

Gemiddeld genomen verbrandt een persoon ongeveer 0,9 calorieën per kilogram lichaamsgewicht per uur tijdens de slaap. Stel dat je bijvoorbeeld 70 kg weegt en gemiddeld 8 uur slaapt, dan zou je ongeveer 504 calorieën verbranden tijdens die slaapperiode.

Met die rekensom kunnen we ook de volgende tabel maken:

GewichtCalorieën verbrandt
60 kg432 calorieën
70 kg504 calorieën
80 kg576 calorieën
90 kg648 calorieën
100 kg720 calorieën
110 kg792 calorieën

Invloed van metabolisme

Naast je BMR kan je metabolisme ook een rol spelen bij het bepalen van het aantal calorieën dat je verbrandt terwijl je slaapt. Metabolisme verwijst naar alle chemische reacties die in je lichaam plaatsvinden om energie te produceren en te gebruiken.

Mensen met een sneller metabolisme hebben de neiging om meer calorieën te verbranden, zelfs tijdens rustperioden zoals slapen. Dit betekent dat als je een snel metabolisme hebt, je waarschijnlijk meer calorieën zult verbranden tijdens je slaap dan iemand met een langzamer metabolisme.

Calorieën verbranden versus gewichtsverlies

Het is belangrijk om op te merken dat de hoeveelheid calorieën die je verbrandt tijdens het slapen slechts een klein onderdeel is van de totale calorieverbranding gedurende een hele dag. Gewichtsverlies heeft veel meer te maken met de totale calorie-inname en -uitgaven gedurende een langere periode.

Toch zal je flink wat gewicht kwijtraken in je slaap, voor sommige is dat wel meer dan een kilogram. Dit heeft vooral te maken met het water wat je ’s nachts verliest, door zweten en uitademen.

Hoewel slapen geen enorme hoeveelheden calorieën verbrandt, draagt het wel bij aan je totale calorie-uitgaven op dagelijkse basis. Het combineren van gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging blijft de meest effectieve manier om gewicht te verliezen en een gezonde levensstijl te behouden.

Meer calorieën verbranden tijdens je slaap

Hoewel slapen op zichzelf misschien niet de meest effectieve manier is om calorieën te verbranden, zijn er manieren waarop je jouw calorieverbranding tijdens het slapen kunt vergroten.

  • Verbeter je slaapkwaliteit: Zorg voor een optimale slaapomgeving door een comfortabel matras en kussen te gebruiken. Vermijd ook het gebruik van elektronische apparaten in de slaapkamer die je slaap kunnen verstoren.
  • Regelmatig bewegen: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je stofwisseling te stimuleren. Door regelmatig te sporten, verbeter je niet alleen je slaapkwaliteit, maar verbrand je ook meer calorieën gedurende de dag, inclusief tijdens het slapen.
  • Spieren kweken: Met meer spieren verbrand je standaard al meer (door je hogere BMR), dus ook tijdens je slaap.
  • Eet gezond: Een gezond voedingspatroon kan ook bijdragen aan een goede nachtrust en een optimale calorieverbranding. Probeer voedingsmiddelen te vermijden die rijk zijn aan suiker en vet, omdat deze je energieniveau kunnen beïnvloeden en je slaapkwaliteit verminderen.
Verbrand je meer calorieën als je veel droomt tijdens je slaap?

Dromen zelf verbranden geen calorieën, maar de hersenactiviteit tijdens het dromen kan de stofwisseling verhogen. Dit betekent echter niet automatisch dat je in totaal meer calorieën verbrandt.

Beïnvloedt de duur van je slaap de calorieverbranding?

Over het algemeen geldt dat hoe langer je slaapt, hoe meer calorieën je verbrandt. Dit komt omdat je lichaam gedurende een langere periode actief is en energie verbruikt.
Echter, als je niet slaapt ben je dus wakker en verbruik je meer energie dan tijdens je slaap (zeker als je beweegt gedurende de dag). Dus blijf niet oneindig lang in je bed liggen.

Kunnen bepaalde voedingsmiddelen helpen bij het verbranden van calorieën tijdens het slapen?

Er zijn geen specifieke voedingsmiddelen bekend die direct calorieën verbranden tijdens het slapen. Het belangrijkste is om een evenwichtig en voedzaam dieet te volgen om je algehele metabolisme te ondersteunen.

Kunnen dutjes overdag helpen bij het verbranden van calorieën?

Korte dutjes overdag kunnen je energie een boost geven en helpen bij het verbeteren van de productiviteit, maar over het algemeen zal het aantal calorieën dat je tijdens een dutje verbrandt minimaal zijn. Zeker in vergelijking met het alternatief, wakker zijn.

  1. https://www.garnethealth.org/news/basal-metabolic-rate-calculator