Home » Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

by Slaapzone

Als je op zoek bent naar de perfecte verzwaringsdeken, vraag je je misschien af hoe zwaar deze moet zijn om de gewenste resultaten te bereiken. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we je alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken.

Snel antwoord: zo’n 10% van je lichaamsgewicht.

Waarom is het gewicht van een verzwaringsdeken belangrijk?

Voordat we ingaan op het ideale gewicht van een verzwaringsdeken, is het belangrijk om te begrijpen waarom het gewicht überhaupt van belang is. Een verzwaringsdeken oefent druk uit op het lichaam, wat bekend staat als diepe drukstimulatie (ook wel ‘deep pressure stimulation’). Deze druk zorgt voor een kalmerend effect, vergelijkbaar met een stevige knuffel, en helpt bij het verminderen van angst, stress en slapeloosheid. Het gewicht speelt een cruciale rol bij het creëren van deze druk en het bieden van de juiste therapeutische voordelen.

Lees hier ons artikel met de voordelen en nadelen van een verzwaringsdeken.

Wat is het ideale gewicht voor een verzwaringsdeken?

Het ideale gewicht van een verzwaringsdeken varieert van persoon tot persoon. Over het algemeen wordt aanbevolen om een deken te kiezen die ongeveer 10% van je lichaamsgewicht weegt. Dit betekent als je bijvoorbeeld 70 kilogram weegt, dat je zou moeten streven naar een verzwaringsdeken van ongeveer 7 kilogram.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat dit slechts een richtlijn is. Sommige mensen geven de voorkeur aan een iets lichtere deken, terwijl anderen juist baat hebben bij een zwaardere deken. Het is essentieel om naar je eigen lichaam te luisteren en te experimenteren met verschillende gewichten om te vinden wat voor jou het meest comfortabel en effectief is.

Waar moet je op letten bij het kiezen van het gewicht?

Bij het kiezen van het gewicht van een verzwaringsdeken zijn er een paar factoren waarmee je rekening moet houden:

  1. Lichaamsgewicht: Zoals eerder vermeld, wordt over het algemeen aangeraden om een deken te kiezen die ongeveer 10% van je lichaamsgewicht weegt. Dit kan variëren, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.
  2. Gevoeligheid: Sommige mensen zijn gevoeliger voor druk dan anderen. Als je gevoelig bent, kan een lichtere deken mogelijk meer geschikt voor je zijn.
  3. Doelstellingen: Wat wil je bereiken met het gebruik van een verzwaringsdeken? Als je voornamelijk op zoek bent naar ontspanning en beter slapen, kan een zwaardere deken gunstiger zijn. Als je daarentegen meer mobiliteit wilt behouden tijdens het gebruik van de deken, kun je kiezen voor een iets lichtere variant.

Hoeveel kilo voor een verzwaringsdeken?

Bekijk ook onderstaande tabel eens om in een overzicht te hebben wat voor een gewicht je zou moeten kiezen voor een zwaartedeken.

Je gewichtAantal kilogram 
50kg – 65kg6kg
65kg – 80kg7kg
80kg – 95kg8kg
95kg – 110kg 9kg
110kg – 125kg11kg
125kg – 140kg12kg
140kg – 150kg 13kg

Het kan ook zijn dat je op advies van een medische specialist een verzwaringsdeken koopt. Die zal je ook kunnen vertellen wat het ideale gewicht is voor jou.