Home » Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

by Slaapzone

Heb je ooit je afgevraagd hoe een verzwaringsdeken werkt? Nou, je bent niet de enige! In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van verzwaringsdekens en onthullen we hoe ze werken om ons te helpen ontspannen en beter te slapen.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een speciaal ontworpen deken die gevuld is met gewichtjes zoals plastic, metalen kralen of andere materialen die het gewicht geeft. Het gewicht wordt gelijkmatig verdeeld over de hele deken. Daarmee is de bedoeling dat je meer druk hebt over je gehele lichaam, wat je zou moeten helpen bij je slaap.

De gewichten van zo’n verzwaringsdeken verschillen, maar zit vaak tussen de 6-11 kilo. Voor kinderen zijn ook lichtere versies te vinden.

Het effect van diepe druk

Het geheim achter het succes van verzwaringsdekens ligt in het concept van diepe drukstimulatie (DPS, deep pressure stimulation). Diepe druk verwijst naar een constante, gelijkmatige druk op het lichaam, vergelijkbaar met een stevige knuffel. Dit stimuleert het zenuwstelsel en brengt een gevoel van rust en ontspanning teweeg1.

Wanneer je onder een verzwaringsdeken ligt, wordt je lichaam als het ware omhuld door het gewicht. Dit creëert een gevoel van geborgenheid en zorgt ervoor dat je je veilig en gekalmeerd voelt. De diepe druk op je lichaam stimuleert de afgifte van serotonine en melatonine2, twee neurotransmitters die helpen bij het respectievelijk reguleren van je stemming en het helpen bij slapen.

Kortom: het werkt doordat je een wat zwaarder, gelijkmatig verspreide, deken om je heen hebt liggen waardoor je rustiger wordt.

Het effect op de slaap

Naast het kalmerende effect dat diepe druk heeft, kan een verzwaringsdeken ook helpen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Het gewicht van de deken helpt om je lichaam te ontspannen en zorgt voor minder beweging tijdens de nacht. Hierdoor kun je dieper slapen en word je minder vaak wakker.

Daarnaast kan een verzwaringsdeken ook helpen bij slaapproblemen zoals slapeloosheid of rusteloze benen syndroom. De constante druk op je lichaam kan rustgevende signalen naar je hersenen sturen, waardoor je sneller in slaap valt en beter doorslaapt.

Lees ook: voordelen van een verzwaringsdeken.

Wie kan baat hebben bij een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken kan nuttig zijn voor mensen met verschillende behoeften. Het kan vooral handig zijn voor mensen met angststoornissen, ADHD, autisme of sensorische verwerkingsstoornissen. Ook mensen die gewoon moeite hebben om te ontspannen of in slaap te vallen kunnen baat hebben bij een verzwaringsdeken.

Het is echter belangrijk om op te merken dat een verzwaringsdeken niet voor iedereen geschikt is. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals ademhalingsproblemen, circulatiestoornissen of claustrofobie, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van een verzwaringsdeken en mogelijk advies vragen aan hun arts.

Hoe veilig is een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens worden als veilig beschouwd. Het belangrijkste aspect om op te letten is het juiste gewicht van de deken. Het gewicht van een verzwaringsdeken moet ongeveer 10% van het lichaamsgewicht van de gebruiker zijn. Dit zorgt voor een evenwichtige druk zonder dat het te zwaar wordt.

Daarnaast moeten verzwaringsdekens altijd ademend zijn en gemaakt van veilige materialen. Controleer altijd goed of de deken geen kleine onderdelen bevat die kunnen leiden tot verstikkingsgevaar, vooral bij kinderen.

Mocht je last hebben van medische kwaaltjes, dan is het goed om een afstemming je hebben met je dokter hierover. Denk bijvoorbeeld aan astma, lage bloeddruk, of diabetes type 2. Daarnaast, als je last hebt van claustrofobie is het wellicht ook geen goed idee om een verzwaringsdeken te gebruiken.

  1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1300/J004v24n01_05
  2. http://www.jcimjournal.com/EN/Y2021/V19/I2/129