Home » Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

by Slaapzone

Welk type lakens je ook gebruikt, je zult ze vroeg of laat moeten verwisselen. Sommige kun je voor een langere tijd gebruiken, terwijl andere na een relatief korte periode moeten worden vervangen. Hoe vaak je je bed verschonen moet, hangt af van nog veel andere factoren. Nieuwsgierig geworden? In dit blog vind je antwoord op de belangrijke vraag: hoe vaak je bed verschonen?

Je lakens verschonen – waar moet je rekening mee houden?

Het simpele antwoord is dat de meesten van ons elke week ongeveer 49 tot 60 uur (7-8,5 uur per nacht) slapen in onze bedden en elke week het bed verschonen raadzaam is. Om de twee of drie weken is ook mogelijk als je weinig zweet ’s nachts. 

Zo’n 49 tot 60 uur slapen per week geeft ons de tijd om uit te rusten, zowel lichamelijk als geestelijk. Het biedt ook voldoende tijd voor vuil, zweet en vettigheid om zich in onze lakens en beddengoed te nestelen. Hoe snel dit gaat, heeft onder andere te maken met het materiaal van de lakens en of het goed ademt.

Nog een factor is een goede hygiëne. Als je ’s morgens doucht en niet ’s avonds, neem je meer vuil mee naar bed. Als je werk verricht waarbij je vrij vies wordt, zal je bed al met twee dagen verschoond moeten worden. Als het op ons beddengoed aankomt, is hygiëne belangrijker dan je misschien zou denken, omdat het ook een meer ontspannen gevoel geeft om van je slaap te genieten. Er wordt gezegd dat schone lakens je geest meer rust bieden dan een laken dat vuil is. Zonder regelmatige reiniging kunnen vuile lakens bijdragen aan vele mogelijke ziekten, zoals huidallergieën, puistjes, astma en meer.

Last van allergieën?

De meeste mensen kiezen ervoor hun lakens iedere week een keer te wassen. Als je niet altijd thuis slaapt, is een keer in de twee weken of zelfs drie weken wassen ook mogelijk. Hoewel sommigen er de voorkeur aan geven om elke dag van lakens te wisselen, bijvoorbeeld vanwege het hebben van huisdieren, wordt in dit geval vaak aanbevolen om je lakens elke 3-4 dagen te wassen. Heb je last van allergieën of astma? Dan is het een goed idee vaker van beddengoed te wisselen om te zien of je symptomen verminderen. Het kopen van anti-allergene lakens is ook een belangrijke stap om allergieën onder controle te houden. Daarnaast is het zoeken van medisch advies aan te raden.

In de warme zomermaanden is het vaak ook nodig om het beddengoed vaker te verwisselen, omdat je wellicht meer transpireert door de warmtetoename. Het is prettig om dunner beddengoed te gebruiken dat goed ademt in de zomer, zodat het zweten tot het minimum beperkt wordt. Zweet je ook veel in de winter? Was dan ook in deze periode je beddengoed een keer per week of vaker. Heb je seizoensgebonden allergieën, zoals hooikoorts? Het vaker verwisselen van de lakens kan helpen de symptomen te verlichten.

Lakens tijdig wassen – waarom zo belangrijk?

Het genieten van voldoende slaap hangt af van meer dan alleen je bed en matras. Het omvat ook de zachte aanraking van schone lakes op je lichaam. Dus lakens wassen en een keer per week je bed opmaken, lijkt misschien overdreven werk, maar het is je tijd zeker waard en het is goed voor je gezondheid.

Na een paar nachten slapen, kunnen in de lakens aanzienlijke hoeveelheden vuil, dode huidcellen, lichaamsoliën, zweet, huisstofmijt en vele andere soorten vuil ophopen.

Huisstofmijten zijn heel kleine diertjes die in vrijwel ieder huishouden te vinden zijn. Hoewel ze niet bijten, kunnen ze huidirritaties geven als je er allergisch voor bent. Je kunt naar de dokter met dergelijke symptomen, maar soms is het probleem al eenvoudig op te lossen door de lakens wat vaker te wassen. Als je de de groei van virussen en bacteriën wilt voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je lakens op tijd worden gewassen. Bacteriën hebben drie dingen nodig om in je bed te gedijen: vocht (of zweet), voedsel en warmte. Als je veel zweet en het beddengoed niet tijdig verwisselt, maakt dit je bed de perfecte broedplaats voor bacteriën.

Anders dan dat, moet je je laken wassen om elk mogelijk risico op bacteriële infectie of andere gerelateerde ziekten door vuile lakens te voorkomen. Ook als de huisstofmijt je geen allergische reactie geeft, vind je het waarschijnlijk geen prettig idee met duizenden van deze beestjes in je bed te slapen. Regelmatig lakens wassen is dan ook belangrijk.

Daarnaast kun je het beste je dekbed opengevouwen op je bed laten liggen voor een uur of twee nadat je opgestaan bent, zodat het kan luchten. Ook kun je je dekbed een of twee keer per week laten luchten door het uit het raam te hangen.

Hoe was je je lakens het beste?

Met verschillende merken en fabrikanten hebben lakens over de hele wereld elk hun eigen materialen en instructies als het gaat om het wassen ervan. We weten nu dat lakens in de regel wekelijks moeten worden gewassen, maar hoe ze moeten worden gewassen, is ook van belang. Hier zijn eenvoudige procedures die je kunt overwegen wanneer je je lakens gaat wassen.

  1. Neem de tijd om het productetiket aandachtig te lezen, zodat je op de hoogte bent van de specifieke wasinstructies voor dat product alvorens je je lakens chemisch reinigt of in de machine wast. 
  2. Let op de maximale wastemperatuur. Katoen kan bijvoorbeeld over het algemeen warm water aan, terwijl sommige andere materialen met lauw of koud water moeten worden gewassen. Als je op hoge temperatuur wast – +/- 60 graden – is dat ideaal, omdat dit mijten doodt, mijtuitwerpselen verwijdert en bacteriën vernietigt. Droog indien mogelijk in direct zonlicht – het UV-licht doodt namelijk micro-organismen.
  3. Als je machinewas gebruikt, gebruik dan een zacht wasmiddel om de textuur van je beddengoed te behouden.
  4. Soms moet je meer dan één keer spoelen, vooral als je een gevoelige huid hebt, zodat je eventueel achtergebleven wasmiddel kunt verwijderen dat irritatie op de huid kan veroorzaken.
  5. Hoe je je lakens droogt, is ook van belang. Houd er rekening mee dat het wassen en drogen van je lakens aardig wat tijd in beslag neemt. Het hebben van twee of drie sets is dus raadzaam.

Er komt ook meer bij kijken dan alleen het wassen van je laken om huisstofmijt te bestrijden. Grondig stofzuigen onder en rond het bed is bijvoorbeeld ook belangrijk. Het is goed je kussen minimaal om de twee tot drie jaar te verwisselen en om het om de drie maanden te wassen. Onthoud dat er geen fijner gevoel is dan in frisse, schone lakens te glijden en het is een perfecte afsluiting van een bedtijdroutine voor de beste slaapkwaliteit.

Hoe vaak moet je ander beddengoed wassen?

Andere beddengoed zijn kussenslopen, dekens, dekbedden en dekbedovertrekken. Die hebben zo nu en dan ook aandacht nodig als je wilt genieten van een goede nachtrust. Kussenslopen kun je het beste iedere week wassen met de lakens. Dekbedovertrekken kun je na een of twee weken wassen. Dekbedden en dekens was je beter niet vaker dan drie keer per jaar. Anders verliezen ze hun vorm en zachtheid. Wel kun je ze regelmatig luchten.

Geniet van de beste nachtrust!

Controleer altijd de wasinstructies op het beddengoed. Onthoud dat elk stuk beddengoed een uniek ontwerp heeft dat specifieke zorg vereist. Bovendien moet je je matras twee keer per jaar reinigen. De duurzaamheid van je beddengoed hangt af van hoe vaak je het schoonmaakt. De beste manier om de kwaliteit van je slaap en je gezondheid te verbeteren, is door je lakens wekelijks te verschonen. Vergeet ook niet om je kussen, matras en beddengoed tijdig te vervangen, zodat je altijd de beste slaap krijgt.