Home » Hoe lang gaat een boxspring mee?

Hoe lang gaat een boxspring mee?

by Slaapzone

Een boxspring is een product waarvan je natuurlijk hoopt dat het lang meegaat, het is namelijk best een investering. De technische levensduur van een boxspring is vaak zo’n 15 tot 25 jaar. Dat hangt uiteindelijk af van diverse factoren, bijvoorbeeld hoe je zelf je boxspring onderhoudt. Meer daarover in dit artikel.

Levensduur van een boxspring

De levensduur van een boxspring kan variëren, maar over het algemeen gaan ze gemiddeld 15 tot 25 jaar mee. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de materialen, het gebruik en de onderhoudsroutine.

Kwaliteit van materialen

De kwaliteit van de materialen beïnvloedt rechtstreeks hoe lang een boxspring meegaat. Bij het kiezen van een boxspring is het essentieel om aandacht te besteden aan de gebruikte materialen. 

Kies voor een stevige en duurzame houten of metalen boxspringframe. Massief hout en hoogwaardig metaal zijn goede keuzes die de levensduur van de boxspring verlengen.

Wat betreft de matrassen, zijn er diverse mogelijkheden zoals pocketvering, latex, schuim of traagschuim. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en levensduur. Pocketveringmatrassen zijn bijvoorbeeld duurzaam en gaan langer mee dan schuimmatrassen.

Matras en topper

Waar je boxspring dus tot wel 25 jaar mee kan gaan, is dat voor je matras en topper die je op je boxspring hebt liggen een ander verhaal. Daarbij is het goed om daar al na respectievelijk 10 en 5 jaar eens te kijken hoe het er daarmee voorstaat.

Je topper op je boxspring gaat vaak zo’n 5 jaar mee. Je matras op je boxspring houdt het vaak zo’n 10 jaar vol.

Goed om te weten dat ook hier het van belang is wat voor een materiaal je hebt. Bij een matras van polyether kan het namelijk zomaar zijn dat het na 5 jaar eigenlijk al wel op is. Kies je voor een matras van koudschuim, dan kan je ook wel van 12 jaar of meer uitgaan.

Gebruik en onderhoud

Hoe je de boxspring gebruikt en onderhoudt heeft ook invloed op de levensduur ervan. Een boxspring wordt dagelijks gebruikt, dus het is belangrijk om er goed voor te zorgen.

  • Gebruik de boxspring waarvoor hij bedoeld is: slapen en rusten. Vermijd intensief gebruik, zoals springen op het bed.
  • Draai de matrassen en/of topper regelmatig om slijtage gelijkmatig te verdelen.
  • Reinig regelmatig de matrashoes en de stoffen bekleding van het frame volgens de instructies van de fabrikant.
  • Gebruik een matrasbeschermer om de levensduur van de matrassen te verlengen en ze te beschermen tegen vlekken en vocht.

Met goed onderhoud en juist gebruik kan de levensduur van de boxspring worden verlengd.

Gebruik elektrische boxspring

Tegenwoordig zie je ook steeds meer elektrische boxsprings. Daarvoor is het gebruik net even wat anders. Om de levensduur van een elektrische boxspring te verlengen, is het goed om de volgende dingen in acht te nemen:

  • Vermijd overbelasting van het hoofd- en voeteneinde
  • Verstel de elektrische boxspring nooit als je er volledig op zit of staat
  • Spuit de scharnieren van de elektrische boxspring af en toe in
bed-opmaken

Tips voor het schoonmaken van je boxspring

Om je boxspring langer mee te laten gaan, is het dus van belang om hem goed te onderhouden. Daar hoort schoonmaken van je boxspring bij. Hieronder een paar simpelen tips om je boxspring langer mee te laten gaan.

Stap 1: Verwijderen van stof en vuil

De eerste stap bij het schoonmaken van een boxspring is het verwijderen van stof en ander oppervlakkig vuil. Gebruik hiervoor een stofzuiger met een zachte borstel of een speciale bekledingborstel. Hiermee kun je gemakkelijk het stof en vuil van de bekleding en tussen de veren verwijderen. Zorg ervoor dat je ook de zijkanten, hoeken en onderkant van de boxspring niet overslaat. 

Tip: Als je last hebt van hardnekkige vlekken op de bekleding, probeer dan een mild reinigingsmiddel speciaal geschikt voor stoffen. Test altijd eerst op een klein, onopvallend gebied om te zien of het reinigingsmiddel geen vlekken of verkleuring veroorzaakt.

Stap 2: Reinigen van de matras

Het reinigen van de matras is een essentieel onderdeel van het schoonmaken van een boxspring. De meeste boxsprings hebben een afritsbare hoes die in de wasmachine kan. Verwijder de hoes en was deze volgens de instructies op het label. Voor het verwijderen van vlekken op de matras zelf, gebruik je een mild reinigingsmiddel en een schone doek. Dep de vlek voorzichtig en wrijf niet te hard om beschadiging te voorkomen. Laat de matras goed drogen voordat je de hoes weer terugplaatst.

Stap 3: Onderhoud van de veren

De veren in de boxspring kunnen na verloop van tijd samendrukken en hun veerkracht verliezen. Om ervoor te zorgen dat je boxspring zijn optimale ondersteuning behoudt, kun je regelmatig de veren opschudden en draaien. Dit kun je doen door de matras aan beide zijden op te tillen en te draaien. Hierdoor worden de veren weer gelijkmatig verdeeld en behoudt je boxspring zijn comfort.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de levensduur van mijn boxspring verlengen?

Om de levensduur van je boxspring te verlengen, kun je kiezen voor hoogwaardige materialen, deze op de juiste manier gebruiken, regelmatig onderhoud uitvoeren en een matrasbeschermer gebruiken.

Wat zijn goede materialen voor een langere levensduur van een boxspring?

Massief hout en hoogwaardig metaal zijn goede keuzes voor het frame van een boxspring. Voor de matrassen zijn pocketveringmatrassen bekend om hun duurzaamheid en langere levensduur.

Is het mogelijk om de levensduur van mijn oude boxspring te verlengen?

Ja, zelfs een oudere boxspring kan worden opgeknapt om de levensduur te verlengen. Overweeg het vervangen van versleten onderdelen, zoals de matrassen of het frame, om de algehele kwaliteit te verbeteren en de levensduur te verlengen.