Home » Hoe kies je de juiste dekbed maten?

Hoe kies je de juiste dekbed maten?

by Slaapzone

Zodra de koudere seizoenen aanbreken, is het tijd om ons zomerbeddengoed te verruilen voor dekbedden die ons heerlijk warm houden. Daarbij rijst steevast dezelfde vraag op: wat zijn de juiste dekbed maten voor je bed?

Bij het inrichten van een echtelijke slaapkamer of een slaapkamer voor je kind is beddengoed onmisbaar. Dat geldt zeker voor het dekbed. Welke dekbed afmeting ideaal is, hangt allemaal af van de afmeting van je matras. Maar er zijn meer overwegingen om rekening mee te houden bij de keuze het juiste dekbed.

Welke factoren spelen een rol?

Allereerst zijn de stijl van je slaapkamer en je voorkeuren voor beddengoed erg belangrijk. Misschien ben jij iemand die er niet van houdt als het dekbed de grond bijna raakt. Je ideale dekbed afmeting zal daarop afgestemd moeten zijn. Geef je er juist de voorkeur aan dat je dekbed haast over de vloer sleept, dan kies je natuurlijk voor een dekbed met andere maten. In het laatste geval komen er dus nog een paar centimeters bij.

Een ideaal dekbed moet passen bij je lengte en de grootte van je bed. Een te groot dekbed is ongemakkelijk, terwijl een te klein dekbed zijn taak niet zal kunnen vervullen. De leeftijdsgroep is ook een van de factoren die helpen bij het bepalen van de juiste dekbed maten. Voor dekbedden zijn er namelijk standaardmaten in de verschillende leeftijdscategorieën.

Wat zijn de standaard dekbed maten?

Er is in feite geen enkele typische afmeting. Er is alleen sprake van een standaarddekbed in de context van de leeftijdsgroepen waarvoor het bestemd is en de grootte van de matras of het bed. Dit geldt ook nog eens binnen een bepaalde regio of een bepaald land. Vandaag de dag is er namelijk niet alleen beddengoed van Europese, maar ook van Amerikaanse of Aziatische makelij. Zij streven ernaar standaard maten te hanteren, maar daartussen kunnen er ook modellen zitten die van de zogenoemde standaardmaten kunnen verschillen.

Bedden en matrassen zijn over het algemeen verkrijgbaar in bepaalde standaardafmetingen, zoals 90, 105, 135 en 180 cm. Deze maten kunnen variëren, afhankelijk van de beddenfabrikant en het merk. Wil je een dekbed in de maten die het beste bij je passen, dan is het handig om in ieder geval rekening te houden met de afmeting van je bedframe, de hoogte van je matras en de gestoffeerde of lattenbodem van je bed.

De meest voorkomende standaard dekbed maten

Soms geven beddengoedfabrikanten op hun producten de afmetingen door van de matras waarop het beddengoed zal passen. Het is daarom belangrijk om te weten welk bed je hebt. Als het gaat om een- en tweepersoonsbedden, komen deze maten het meest voor:

 • 80 cm x 200 cm
 • 90 cm x 200 cm
 • 100 cm x 200 cm
 • 120 cm x 200 cm
 • 140 cm x 200 cm
 • 160 cm x 200 cm
 • 180 cm x 200 cm
 • 200 cm x 200 cm

Daarnaast is er ook nog een groter formaat, voor lits-jumeaux bedden. Hiervoor gebruikt men vaak 240×200, of 260×200 voor grote maten.

Bed maatStandaard maatExtra lang
1-persoons140×200 cm140×220 cm
1-persoons extra160×200 cm160×220 cm
2-persoons200×200 cm200×220 cm
Lits-jumeaux240×200 cm240×220 cm
Tabel met overzicht van dekbed maten per bed formaat. Extra lange dekbedden zijn er vaak voor mensen vanaf 1.85m.

We zeiden al eerder dat een goed gekozen dekbed niet alleen afhangt van de matrasmaat, maar ook van je eigen voorkeuren. Over het algemeen geldt wel dat beddengoed de hele matras moet bedekken en tegelijkertijd vrij aan beide zijden van het bed moet hangen. Wanneer je te groot beddengoed gebruikt, dan kan dit ervoor zorgen dat het dekbed tijdens de nachtrust op de bodem van de kussensloop krult. Daardoor zal het comfort van je slaap enorm verminderen. Anderzijds zal een te klein dekbed uit de kussensloop steken. Voor een goede nachtrust zou het beddengoed idealiter even groot moeten zijn als het dekbed. Ook is het erg belangrijk dat het dekbed breder is dan je matras.

Ook is het goed na te denken hoe lang je bent. In bovenstaande tabel vind je ook maten voor mensen die wat langer zijn. Dat is fijn omdat je op die manier ook gewoon je voeten kan bedekken, want koude voeten met slapen wil niemand.

Welke dekbed afmeting voor pasgeborenen en peuters?

Een pasgeboren baby heeft eigenlijk geen dekbed nodig. Een katoenen dekentje is vaak al voldoende. De meeste baby’s gebruiken voor het eerst een dekbedje als ze tussen de zes en twaalf maanden oud zijn. De kleinste afmetingen voor een babybedje zijn 60 cm x 120 cm. Bijbehorende dekbedden zijn meestal in de maten 35 cm x 55 cm, 40 cm x 40 cm of 40 cm x 60 cm.

Ben je op zoek naar een dekbed voor je peutertje? De meest gangbare dekbed maten zijn 90 cm x 120 cm en 100 cm x 135 cm. Voor jongere kinderen is het gebruikelijk een bed te kopen met een matras in de afmetingen 80 cm x 160 cm. Het ideale beddengoed meet dan 100 cm x 160 cm. Voor oudere kinderen is een iets grotere dekbed afmeting handiger, bijvoorbeeld die van 120 cm x 160 cm. Heb je een tiener in huis? Kies dan voor een dekbed van 140 cm x 200 cm.

Tips om de juiste afmeting te kiezen 

Met deze praktische tips koop je een dekbed in de afmeting die ideaal is voor je bed:

 • Kies een dekbed afmeting die gemak en comfort biedt en geen problemen oplevert.
 • Meet je matras op voordat je er op uit gaat om een dekbed te kopen. Je hebt dan in ieder geval de vereiste basiskennis over de juiste dekbed maten.
 • Een geschikt dekbed is moet groter zijn dan de breedte van je matras en vrij hangen aan beide zijden van het bed.
 • Heb je een opbouwbed of eentje met leuningen? Dan moet je dekbed 20 tot 30 cm breder zijn dan de afmetingen van je matras.
 • Kies je voor een grotere dekbed afmeting, zorg er dan voor dat je bijpassende kussenslopen koopt.

Zelf de juiste dekbed afmeting bepalen 

Hoe kun je nu zelf je bed opmeten om een geschikt dekbed te kunnen kopen? Eigenlijk is dat niet zo moeilijk. Je hebt alvast een meetlint nodig. Om de hoogte van het bed te bepalen, plaats je het begin van het meetlint op de vloer en reik je naar de bovenkant van de matras. Aangezien je een zijde meet, moet je het resultaat met 2 vermenigvuldigen.

Heb je eenmaal de hoogte van je matras bepaald, dan is het tijd om de breedte ervan op te meten. Hoewel we de meting kennen, is het raadzaam om deze nog een keer te meten om helemaal zeker te zijn en de berekening correct uit te voeren. Als je niet wilt dat je dekbed aan de zijkanten uitsteekt, koop het in een grotere maat dan die van het bed. Bijvoorbeeld aan elke kant ongeveer 20 tot 30 centimeter meer.