Home » Hoe hoog moet mijn boxspring zijn?

Hoe hoog moet mijn boxspring zijn?

by Slaapzone

De zoektocht naar een geschikte boxspring is lastig, er zijn heel veel mogelijkheden. Ook dingen waar je in eerste instantie misschien niet heel erg rekening mee hebt gehouden. Bijvoorbeeld de hoogte van je boxspring. Want er zijn verschillende hoogtes voor jou om uit te kiezen. Hoewel er wel standaardmaten zijn, is het toch goed om te bedenken hoe hoog jou boxspring moet zijn. Het is immers een redelijk belangrijke aankoop waar je heel lang gebruik van gaat maken.

Standaard is de hoogte van een boxspring 50 tot 70 cm, maar dat hoeft niet te betekenen dat dit ook ideaal voor jou is.

Hoogte van een boxspring

De hoogte van een boxspring kan variëren afhankelijk van het merk, het model en persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen hebben boxsprings een totale hoogte tussen de 50 en 70 centimeter. Het is echter mogelijk om boxsprings te vinden die hoger of lager zijn dan deze gemiddelde hoogtes.

Opbouw van de hoogte

Het is goed om te weten dat de hoogte van de boxspring afhankelijk is van de componenten waarvan die gemaakt is. Die kan je in andere hoogtes krijgen, waardoor je een hogere of lagere boxspring kan krijgen. De volgende componenten gaat het om, en hun gemiddelde hoogtes:

  • Pootjes: vaak zo’n 10cm hoog, maar kunnen tussen 5-15cm zitten.
  • Onderstel: waarschijnlijk het grootst/hoogste gedeelte, van zo’n 25 cm. Maar kan gerust ook tot 35cm gaan, zeker als je zoekt naar een hoge boxspring.
  • Matras: een matras is vaak zo’n 20cm dik. Hoe dikker het matras, hoe meer comfort je waarschijnlijk zal hebben. Voor zwaardere mensen is een dikker matras ook nodig.
  • Topper: de bovenste laag van je boxspring, de topper. Die is vaak richting de 10cm.

Waarom is de hoogte belangrijk?

De hoogte van een boxspring kan verschillende redenen hebben waarom het belangrijk is om er rekening mee te houden bij het kiezen van een bed. Ten eerste heeft de hoogte invloed op het gemak waarmee je in en uit bed stapt. Mensen met rugpijn of andere fysieke ongemakken kunnen baat hebben bij een hogere boxspring, omdat dit het opstaan en neerliggen vergemakkelijkt.

Daarnaast heeft de hoogte van een boxspring ook invloed op de uitstraling van je slaapkamer. Een hogere boxspring kan een gevoel van luxe en elegantie creëren, terwijl een lagere boxspring een meer moderne en minimalistische uitstraling kan hebben.

Uiteindelijk is het dus vooral een persoonlijke voorkeur.

Factoren die de hoogte beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de hoogte van een boxspring kunnen beïnvloeden. Ten eerste is het type matras belangrijk. Dikke matrassen zoals memory foam of latex matrassen kunnen de totale hoogte van een boxspring vergroten. Daarnaast kunnen ook de poten of pootjes onder de boxspring de hoogte beïnvloeden. Sommige boxsprings hebben verstelbare poten waarmee je de hoogte naar wens kunt aanpassen.

Ook het gebruik van een topmatras kan de totale hoogte beïnvloeden. Een topmatras voegt een extra laag comfort toe, maar kan ook de totale hoogte verhogen.

Kiezen van de juiste hoogte

Bij het kiezen van de juiste hoogte voor je boxspring is het belangrijk om rekening te houden met je eigen lichaamslengte (en gewicht), eventuele fysieke ongemakken en de esthetiek van je slaapkamer. Het is raadzaam om boxsprings uit te proberen in een winkel om te zien welke hoogte het beste bij je past voordat je een beslissing neemt. Het is immers een grote aankoop.

Kan ik de hoogte van mijn boxspring aanpassen?

Ja, sommige boxsprings hebben verstelbare poten waarmee je de hoogte kunt aanpassen. Dit kan handig zijn als je specifieke behoeften hebt of de hoogte wilt afstemmen op de rest van je slaapkamermeubilair.

Moet ik een topmatras gebruiken op mijn boxspring?

Het gebruik van een topmatras is niet verplicht, maar kan wel extra comfort bieden. Daarnaast kan een topmatras ook de totale hoogte van de boxspring verhogen.

Wat is de ideale hoogte voor een boxspring?

Gemiddeld genomen zal een boxspring van 50-70cm goed zijn, maar de ideale hoogte is subjectief en hangt af van persoonlijke voorkeuren en behoeften. Probeer verschillende boxspringhoogtes uit om te zien wat voor jou het meest comfortabel is.