Home » Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

by Slaapzone

Er is tegenwoordig veel te doen over verzwaringsdekens en hun voordelen voor een goede nachtrust. Als je geïnteresseerd bent in het proberen van een verzwaringsdeken, maar niet zeker weet hoe je deze optimaal kunt gebruiken, ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel zullen we uitleggen hoe je een verzwaringsdeken kunt gebruiken om de beste resultaten te behalen.

In het kort: je gebruikt een verzwaringsdeken zoals je elke deken zou gebruiken, je gaat eronder liggen. Vervolgens doet het gewicht van je verzwaringsdeken de rest.

Wat is een verzwaringsdeken?

Voordat we ingaan op het gebruik van een verzwaringsdeken, is het belangrijk om te begrijpen wat het precies is en hoe het werkt. Een verzwaringsdeken is een soort deken die gevuld is met kleine gewichtjes, zoals glasparels of plastic korrels. Het gewicht van de deken wordt gelijkmatig verdeeld over je lichaam, wat resulteert in een kalmerend en veilig gevoel1.

Doordat je dat kalme en veilige gevoel hebt, kan je beter in slaap komen en blijven. Hoewel er nog niet heel veel onderzoek is gedaan naar verzwaringsdekens, lijken de meeste er positief over.

Kies de juiste verzwaringsdeken

Bij het selecteren van een verzwaringsdeken is het belangrijk om rekening te houden met je eigen lichaamsgewicht. Over het algemeen wordt aanbevolen om een deken te kiezen die ongeveer 10% van je lichaamsgewicht is. Als je bijvoorbeeld 70 kilogram weegt, zou een deken van ongeveer 7 kilogram geschikt kunnen zijn.

Lees ook: ons artikel over hoe zwaar je verzwaringsdeken moet zijn.

Gebruik de verzwaringsdeken tijdens het slapen

Het optimale gebruik van een verzwaringsdeken is tijdens het slapen. Zorg ervoor dat je de deken plat op je bed legt en er volledig onder kruipt, zoals je zou doen met een normale deken. Het gewicht van de deken zal rondom je lichaam worden verdeeld, waardoor je een gevoel van diepe drukervaring krijgt.

Je hoeft bij het gebruik van een verzwaringsdeken geen andere deken te hebben op je bed. Veel mensen lijken dat wel te doen, maar is dus niet nodig. Je kan dit doen als het niet warm genoeg is natuurlijk, maar verder kan je zo’n deken op zichzelf gebruiken.

zwaartedeken

Andere momenten om je verzwaringsdeken te gebruiken

Zo’n zwaartedeken hoef je natuurlijk niet alleen voor het slapen te gebruiken, ook voor andere doeleinde kan je hem gebruiken:

  • Powernap: zo’n verzwaringsdeken helpt je om sneller in slaap te vallen, en zal je dus ook sneller helpen om een powernap te kunnen doen. Hier lees je meer over het doen van een powernap.
  • Stressvolle dagen: kom je bijvoorbeeld thuis van een zware dag op werk, dan wil je misschien wel even op de bank neerploffen en ont-stressen met zo’n deken.
  • Gewoon op de bank: je kan zo’n verzwaringsdeken natuurlijk ook gewoon op de bank gebruiken, als je een film aan het kijken bent bijvoorbeeld.

Voordelen van het gebruik van een verzwaringsdeken

Het gebruik van een verzwaringsdeken kan verschillende voordelen bieden voor zowel kinderen als volwassenen. Ten eerste kan het helpen om angst en stress te verminderen. Het gewicht van de deken heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel, wat resulteert in een diepere slaap.

TIP: ons artikel over de voor- en nadelen van een verzwaringsdeken.

Daarnaast kan een verzwaringsdeken ook helpen bij slaapstoornissen zoals slapeloosheid. De diepe druk stimuleert de aanmaak van melatonine2, wat helpt om ontspanning en slaap te bevorderen. Mensen die verzwaringsdekens gebruiken, melden vaak dat ze sneller in slaap vallen en langer doorslapen gedurende de nacht3.

Tips voor het gebruik van een verzwaringsdeken

Hier zijn enkele handige tips voor het maximale gebruik van je nieuwe verzwaringsdeken:

  1. Begin langzaam: Als je voor het eerst een verzwaringsdeken gebruikt, kan het even wennen zijn aan het extra gewicht. Begin met een kortere periode, bijvoorbeeld 30 minuten, en breid dit geleidelijk uit naarmate je meer comfortabel wordt.
  2. Reiniging en onderhoud: Controleer altijd de wasinstructies van je verzwaringsdeken. Sommige dekens kunnen in de wasmachine, terwijl andere alleen met de hand gewassen moeten worden. Zorg ervoor dat je deken schoon en fris blijft voor langdurig gebruik.
  3. Test de deken uit: Als je nog niet zeker weet of een verzwaringsdeken bij je past, kun je overwegen om er eerst één uit te proberen voordat je er zelf een aanschaft. Veel winkels bieden proefversies van verzwaringsdekens aan, zodat je kunt ontdekken of het iets voor jou is.
  4. Kies het juiste gewicht: Ga voor zo’n 10% van je eigen lichaamsgewicht als gewicht voor de verzwaringsdeken.

Verzwaringsdeken maten

Voor het juiste gebruik van een verzwaringsdeken heb je de goede maat nodig. Dat is afhankelijk van jou lengte en gewicht. Als makkelijke regel kan je 10% van je gewicht kiezen als gewicht van je zwaartedeken. Of gebruik onderstaande tabel.

Uiteindelijk is het ook een persoonlijke voorkeur, dus als iets niet lekker ligt dan weet je dat snel genoeg.

Gewicht LengteGewicht van de deken
10-15 kilotot 100cm2 – 3 kilo
15-20 kilotot 100cm3 – 4 kilo
15-25 kilotot 140cm4 – 5 kilo
25-35 kilotot 140cm5 – 6 kilo
30-40 kilotot 160cm6 kilo
40-50 kilotot 160cm7 kilo
40-60 kilotot 180cm7-9 kilo
60-80 kilotot 180cm8-10 kilo
80-100 kilotot 180cm9-11 kilo
80-100 kilotot 200cm10-13 kilo

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S209549642030131X
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/jsr.13743
  3. https://academic.oup.com/sleep/article/43/Supplement_1/A460/5846888