Home » Dekbed wassen: dit zijn onze tips

Dekbed wassen: dit zijn onze tips

by Slaapzone

Dekbedden zijn vrij gemakkelijk schoon te maken omdat ze een afneembare hoes hebben. Je dekbed vaak wassen is niet nodig, zeker niet als je de hoes wel regelmatig in de was doet. De vraag is: hoe vaak moet je dekbed wassen?

Een wasbeurt is nodig om je dekbed schoon te houden

In vergelijking met kleding heeft een dekbed veel minder vaak direct contact met de huid. Dat je je dekbed niet elke week hoeft te wassen, lijkt daarom logisch. Experts raden aan om zowel dekbedden, spreien als dekens minimaal twee keer per jaar te wassen. Je verlengt de levensduur van je dekbed door het niet al te vaak in de was te doen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de hygiënische aspecten van je dekbed moet verwaarlozen. 

Een dekbed komt natuurlijk niet zo vaak in direct contact met je lichaam, maar verzamelt in de loop der tijd ook stof en vuil. Je lichaam geeft verschillende soorten dode cellen, crèmes, make-up, zweet en haar af. Dit is geïmpregneerd in je bed, waarbij het beddengoed in direct contact staat met je huid. Gedurende de dag verzamel je ook stuifmeel, schimmels, huidschilfers van dieren en vuil. 

Een ongewassen dekbed kan bijvoorbeeld meer dan 20.000 huisstofmijten bevatten die absoluut schadelijk kan zijn voor je gezondheid, zeker als je last hebt van allergieën of astma. Over het algemeen is het een goede richtlijn je dekbed om de drie of vier maanden te wassen. Zo houd je ze schoon zonder hun levensduur onnodig te verkorten vanwege slijtage. Wees altijd lief voor je dekbed en je zult er jaren plezier van hebben!

Kan je je dekbed in de wasmachine wassen?

Dekbedden gevuld met synthetische stoffen kun je thuis in de wasmachine wassen. Ga na welk soort schoonmaakmiddel je moet gebruiken. Het juiste wasmiddel kies je op basis van twee factoren: het soort dekbed dat je hebt en hoe groot je wasmachine is. Gebruik altijd speciale producten voor delicate kleding en nooit wasverzachters of producten die bleekmiddel of bleekmiddel bevatten die de stof kunnen verzwakken. Heeft je dekbed een lastige vlek, ga voorzichtig over het bevlekte gebied met een doek dat is bevochtigd met afwasmiddel.

Kijk wat het etiket zegt over de temperatuur waarop je je dekbed mag wassen. Een dekbed mag je gewoonlijk niet wassen op temperaturen boven de 50ºC. Kies bij twijfel altijd voor het koude programma. Ga goed na wat de was- en droogcapaciteit is van je machine, zodat je die niet onnodig beschadigt. In de meeste gevallen is een wasmachine met een trommelcapaciteit van 10 kilo goed genoeg om een kingsize dekbed schoon te krijgen. Duw nooit je dekbed met geweld in de wasmachine. Daardoor vergroot je de kans dat het niet goed wordt gewassen en ook kan beschadigen. 

Een dekbed wassen van dons of veren

Bij goede zorg is het niet nodig om een donzen dekbed van donsdeken vaker dan één keer per jaar te wassen. Je kunt je dons- of veren dekbed het beste wassen als de temperatuur verandert, bijvoorbeeld wanneer de zomer eraan komt en je de winterquilt wilt verwisselen voor de zomerquilt. Dit is vaak ook het ideale moment om je dekbedovertrek te wassen. Het proces voor het wassen van donzen dekbedden komt heel erg overeen met het proces dat je toepast bij synthetische dekbedden. 

Een dekbed met een vulling van natuurlijke materialen zoals dons en veren kun je in veel gevallen ook gewoon in de wasmachine doen, zolang de capaciteit het toelaat. Vermijd wasverzachters en kies voor wasmiddelen die speciaal bestemd zijn voor delicate kledingstukken. Om te voorkomen dat er zeepresten op de veren van je dekbed blijven vastplakken, moet je stoppen in het spoelprogramma. Zo nodig kun je je dekbed door meerdere spoelprogramma’s laten gaan om ervoor te zorgen dat het perfect schoon is.

Hoe moet je een wollen dekbed wassen?

Was je wollen dekbed in het wolprogramma op maximaal 30° Celsius en een centrifugetoerental van 400 tpm. Je wasmachine moet wel groot genoeg zijn om een wollen dekbed te kunnen wassen. Dit dekbed mag in geen geval in de trommel van de machine worden samengedrukt. Is jouw wasmachine te klein, dan zijn er twee mogelijke opties. Een eerste optie is de stomerij. De beste oplossing is natuurlijk ecologisch wassen. Veel klassieke stomerijen passen tegenwoordig ecologische reiniging toe.

Wil je je wollen dekbed liever zelf wassen? Dan kun je dit met de hand doen. Met deze procedure krijg je de beste resultaten:

  1. Leg je dekbed in een badkuip of bak die groot genoeg is om het volledig onder te dompelen. De watertemperatuur moet het liefst lauw of koud zijn. Gebruik een beetje neutrale zeep of een heel mild wasmiddel, het liefst eentje die weinig of helemaal niet schuimt. Teveel schuim maakt het moeilijk om die weer te verwijderen. Gebruik geen wasverzachter en voeg alleen ammoniak toe als het dekbed erg vuil is. 
  2. Laat je dekbed een paar uur weken in het water. Wrijf er niet over, want daarmee verslechter je de kwaliteit van het beddengoed. 
  3. Na een paar uur laat je het water leeglopen en herhaal je het proces van onderdompeling in water, deze keer om het te spoelen. Knijp liever niet in het dekbed om de neutrale zeep of het wasmiddel te verwijderen, die zal vanzelf loslaten vanwege de fysieke eigenschappen van de wolvezel.
  4. Laat het water wegstromen totdat de badkuip helemaal leeg is. Beetje bij beetje zal de deken vanzelf loskomen van het water totdat het vochtig is, maar niet doorweekt. Deze stap duurt twee of drie uren. Het is niet nodig om een natte en dus zware deken naar de waslijn te dragen. Het water zal vanzelf wegsijpelen uit het beddengoed. Het enige dat je moet hebben is tijd en geduld. 
  5. Leg je dekbed zodanig neer dat het niet direct de impact van de zon ontvangt. De beste tijd om je wollen dekbed goed te kunnen spreiden en drogen is in de middag of de avond. 

Een katoenen dekbed wassen

Katoen is het meest kwetsbare materiaal. Om al zijn eigenschappen te behouden, selecteer je een koude of maximale cyclus op 30° Celsius en 800/900 toeren per minuut. Afhankelijk van de machines kan dit het delicate programma zijn. Vermijd ook hier het gebruik van wasverzachter. Het wordt aanbevolen om het katoenen dekbed te drogen bij een gemiddelde temperatuur. 

Als je je dekbed vanwege zijn afmetingen niet in de wasmachine durft te doen of wanneer je hem volgens het etiket niet in de wasmachine kunt wassen, dan kun je het in de badkuip wassen. Volg hier dezelfde procedure als voor het donzen dekbed. Na het spoelen kun je het aan een gordijnroede hangen en het opgehoopte water sneller kwijt te raken. Is alle water weg, dan hang je je katoenen dekbed buiten. Kies voor dagen met mooi weer om het droogproces te versnellen.

Het drogen van een dekbed

Dekbedden met natuurlijke vulling droog je het beste in de droger, terwijl je dekbedden met synthetische vulling aan de lucht kunt drogen. Het verdient in dit geval aanbeveling om direct contact met zonlicht te vermijden. Kies je toch voor een droger, let dan goed op de procestemperatuur. Als het nodig is om de droogcyclus te herhalen, zorg ervoor dat de natte delen niet in het midden worden samengedrukt wanneer je het dekbed terug plaatst in de droger. Als je dekbed na het wassen grijsachtig en gerimpeld lijkt, maak je je daar niet al te veel zorgen over. Een goed droogprogramma zal het zijn gebruikelijke pluizige uiterlijk teruggeven. 

Als je je donzen dekbed niet in de droger durft te doen of als hij er niet in past, dan kun je hem altijd aan de lucht drogen. Spreid je dekbed goed uit en was en droog hem het liefst op dagen met mooi weer. Let er altijd goed op dat je dekbed goed droog is, anders kan de vulling gaan rotten. Het is ook erg belangrijk dat het dekbed volledig droog is voordat je het opbergt of weer op het bed legt, want zo voorkom je de verspreiding van bacteriën of andere micro-organismen die profiteren van vochtige omgevingen.