Home » Buikslapen tijdens zwangerschap

Buikslapen tijdens zwangerschap

by Slaapzone

Ieder mens kent een favoriete slaaphouding. De één valt goed in slaap met een zijligging, een ander ligt liever op de rug en weer een ander kan enkel in slaap vallen door op de buik te liggen. Wanneer je zwanger bent, kan de ligging zeker een rol gaan spelen. Je buik wordt immers groter en een buikligging kan dan haast niet meer mogelijk zijn. Als je wel graag alsnog zo wilt liggen om in slaap te komen, dan kun het zijn dat je je zorgen maakt of je de baby in je buik zo niet platdrukt.

Terwijl er genoeg dingen voorbijkomen die nieuw zijn voor je, kan zelfs je slaaphouding een punt van aandacht worden. Zeker als je het derde trimester van je zwangerschap ingaat, zul je hinder ondervinden door een groeiende buik. Waar je in het begin van je zwangerschap nog heel gemakkelijk op je buik kunt slapen, wordt dit toch lastiger naar mate je de datum waarop je bent uitgerekend, nadert. Het is goed mogelijk dat je voor een bepaalde periode zult moeten wennen aan een andere slaaphouding. Mag je eigenlijk wel slapen op je buik tijdens je zwangerschap? 

Gewend aan eigen slaaphouding

Iedereen went een bepaalde slaaphouding aan. Vaak vindt dit al zijn oorsprong in je eigen kindertijd en neem je dit ook mee naar de vele nachtelijke uren gedurende je volwassen leven. Een bepaalde slaaphouding kan favoriet zijn en gewoonweg het meest comfortabel aanvoelen.

Automatisch ga je in je bed in dezelfde positie liggen als dat je gewend bent, doordat dit aangenaam aanvoelt en je hierdoor het snelst in slaap valt. Tijdens de zwangerschap zul je echter mogelijk een andere houding moeten aannemen. Je buik wordt immers steeds groter, waardoor het haast niet meer lukt om comfortabel op je buik in slaap te komen. Ondanks dat een andere slaaphouding vreemd kan aanvoelen, komt er een moment waarop je waarschijnlijk moet overstappen op een andere slaaphouding.

Dit kan je slaapritme in eerste instantie overhoopgooien, juist doordat je niet gewend bent om op die manier te liggen. In slaap vallen kan dan een extra uitdaging vormen bovenop alle andere nieuwe kwaaltjes en potentiële ongemakken die je ervaart tijdens de zwangerschap. 

De beste slaaphouding

Er is veel geschreven over de beste slaaphouding. Wetenschappelijk zijn hierover ook diverse meningen gedeeld. De meest gezonde lighoudingen zijn de zij- en rugligging. Bij een zijligging zou slapen op de linkerkant de voorkeur hebben.

Hierbij kan je lichaam optimaal ontspannen en je wervelkolom kan zich herstellen. Ook profiteren je spijsvertering en organen als hart en milt van deze ligging. Wanneer je namelijk op je rechterzij zou slapen, dan kan je hart minder eenvoudig bloed rondpompen door je lichaam. Via de linkerkant maakt de aorta namelijk een bocht om het bloed vanuit het hart richting de buik te pompen.

Bij een zijligging op de rechterkant zal het bloed eerst omhoog moeten worden gepompt, waarbij je meer druk en inspanning op het lichaam legt. Zeker bij een zwangerschap wil je dat alles zo soepel mogelijk kan doorstromen, met name richting de buik. Zo wordt ook je kindje tijdens de nachtrust voorzien van voldoende bloed en voedingsstoffen. Ook tijdens je zwangerschap zal de zijligging daarom een uitstekende slaaphouding zijn. 

Mag slapen op de buik?

Wanneer je jouw buik enkel in omvang ziet toenemen, kun je jezelf afvragen: mag je eigenlijk wel op je buik liggen als je zwanger bent? Je hoeft je hier zeker geen zorgen over te maken. Als je een fervent buikslaper bent, dan is het helemaal prima om dit zo lang mogelijk vol te houden. De baby in je buik is optimaal beschermd tegen druk van buitenaf, doordat deze zich in het vruchtwater bevindt. Dit voorkomt dat je kindje in de knel komt of dat er niet voldoende ruimte overblijft om comfortabel in te liggen, wanneer jij op je buik slaapt.

De buik zal echter wel steeds ronder worden en zeker als je al in de eerdere maanden een grote buikomvang hebt, zal slapen op je buik gewoonweg niet meer gaan. Je rolt vanzelf naar een andere slaaphouding, waarbij je zult moeten proberen in slaap te vallen. Het helpt wellicht om eerst in een buikligging te beginnen en dan al voldoende weg te dommelen, zodat een verandering van positie niet opnieuw zorgt voor slapeloze nachten. Zolang het aangenaam aanvoelt, kun je gewoon op je buik liggen als je zwanger bent. 

Rugligging tijdens zwangerschap

Ook de rugligging is een goede houding om in slaap te komen tijdens je zwangerschap. Je geeft hiermee voldoende ruimte aan je buik en hoeft je geen zorgen te maken dat je kindje last heeft van de druk. Toch zul je bemerken dat ook deze slaaphouding ongemakkelijk gaat aanvoelen.

Vanaf ongeveer week 20 wordt aangeraden om volledig op de zij te slapen. Je kindje wordt immers steeds groter en daarmee ook zwaarder. Hiermee drukt het gewicht op de vena cava, een grote lichaamsader. Je loopt kans dat deze wordt afgekneld als je op je rug ligt, waardoor de bloedtoevoer niet optimaal meer stroomt. Het gevolg hiervan is dat de toevoer van zuurstof en bloed ook naar de baby tijdelijk wordt beperkt. Ondanks dat dit niet direct schadelijke gevolgen zal hebben, daalt toch tijdelijk de hartfrequentie van de baby. Ook kun je zelf duizeligheid of misselijkheid ervaren, doordat jouw hersenen minder zuurstof ontvangen.

Geen directe reden tot stress, echter wel een aandachtspunt bij een rugligging. Mocht je ’s nachts naar je rug draaien en je hier zorgen over maken, wees dan gerust door de zekerheid dat je lichaam vanzelf tijdig naar een zijligging zal keren. 

Aangeraden zijligging bij zwangerschap

De beste optie om in slaap te komen tijdens je zwangerschap is de zijligging. Door op je zij te liggen, neemt de bloedtoevoer naar de placenta toe en ontvangt je baby voldoende zuurstof en voedingsstoffen. Als je gewend bent op je buik of rug te slapen, dan zul je mogelijk moeten wennen aan een nieuwe slaaphouding. Het is verstandig om hier reeds vroeg in de zwangerschap mee te beginnen.

Om met een groeiende buik comfortabel op je zij te liggen, kan het helpen om een zwangerschapskussen te nemen. Dit is doorgaans een langwerpig kussen, die je tussen je benen in het verlengde van je lichaam kunt leggen. Je knuffelt als het ware met het kussen, waardoor je houding recht blijft. Ook kun je het kussen achter je rug leggen voor extra ondersteuning en om te voorkomen dat je ’s nachts op je rug rolt. Voldoende hulpmiddelen om de beste slaaphouding aan te leren en vol te houden gedurende de laatste loodjes van je zwangerschap.