Home ┬╗ 5-HTP: voor een betere slaap

5-HTP: voor een betere slaap

by Slaapzone

5-HTP is een aminozuur die met enige regelmaat met slaap in verband wordt gebracht. In dit artikel zal je meer leren over wat 5-HTP is, wat het doet, wat het effect is op de slaap en waarom je er ook mee moet oppassen. Alle wetenschappelijke bronnen die gebruikt zijn, vind je onderaan het artikel.

Wat is 5-HTP?

5-HTP is een afkorting voor 5-hydroxytryptofaan, en is een aminozuur wat we ook natuurlijk in ons lichaam hebben. Het is een bijproduct van L-tryptofaan, wat we binnenkrijgen door ons eten. Daarmee is het voorloper van serotonine, gezien het daarin omgezet wordt. Serotonine kennen we als de ‘geluksstof’.

Bij een tekort aan serotonine, heb je een verhoogde kans op overgewicht, depressie en slaapproblemen 1, 2. Omdat 5-HTP helpt met de aanmaak van serotonine, wordt het als supplement genomen om slaapproblemen te verhelpen.

5-HTP wordt in Nederland als supplement verkocht.

Hoe werkt 5-HTP

5-HTP werkt door het stimuleren van de aanmaak van serotonine. Serotonine op zijn beurt stimuleert de aanmaak van melatonine, wat men nodig heeft om in slaap te komen. Serotonine (tekort) heeft dus een groot effect op je lichaam.

Door het nemen van 5-HTP verhoog je het serotonine-niveau in je lichaam. Dat gebeurt doordat het lichaam 5-HTP omzet naar serotonine.

Dat deze stof een effect heeft op serotonine, werd voor het eerst in 1972 ontdekt. Toen vonden onderzoekers dat een effect van 5-HTP supplementen was dat men een 35% betere gemoedstoestand had, vergelijken met -6% voor de placebo groep 3.

Naast het mogelijke effect op je slaap, heeft 5-HTP nog veel andere effecten op je lichaam. Daarover zo meer.

Effecten van 5-HTP op je slaap

Het lijkt er dus op dat 5-HTP een positieve invloed heeft op je humeur. Niet alleen dat, maar ook heeft 5-HTP naar alle waarschijnlijkheid een effect op je slaap.

Dit komt normaals door de stof serotonine, die op zijn beurt invloed heeft op melatonine. Daardoor heeft inname van 5-HTP een effect op zowel je niveau van serotonine als melatonine. Dit kan reden zijn waarom diverse onderzoeken gevonden hebben dat 5-HTP helpt met slapeloosheid en het verbeteren van je slaapkwaliteit in het algemeen 4, 5.

Daarnaast wijst onderzoek op ratten uit, dat het een invloed heeft op je slaap-waakcyclus, wat mogelijk resulteert in betere kwaliteit van je slaap 6.

Meer recent onderzoek hint ook op een positief effect van het supplement 5-HTP bij kinderen met ADHD 7.


Andere voordelen van 5-HTP

Naast het schijnbare voordeel dat het je slaap oplevert, kan 5-HTP nog meer voordelen hebben.

Zo hadden we het al over problemen met overgewicht en depressie1,2, waarbij 5-HTP in positieve zin lijkt te werken.

Dit heeft beide waarschijnlijk ook te maken met de aanmaak van serotonine. Mensen met een depressie, hebben dit vaak door een te laag serotonine niveau1, dus het verhogen hiervan lijkt te werken.

Dat het effect heeft op overgewicht, is misschien wat lastiger te begrijpen. Onderzoek wijst uit dat het eten van veel koolhydraten een effect heeft op je serotonine niveau1. Door het serotonine niveau te verhogen met 5-HTP, heeft men minder trek in eten met hoge mate van koolhydraten1. Daardoor zou je dus minder eten, en gewicht verliezen.

Naast deze effecten, zou 5-HTP ook invloed hebben op angst, stress, paniekaanvallen en migraine 8, 9, 10.

Bijwerkingen

Gezonde volwassenen zullen niet heel veel bijwerkingen ervaren met het nemen van 5-HTP. Bijwerkingen die soms voorkomen zijn bijvoorbeeld: buikpijn, misselijkheid, overgeven, diarree, duizeligheid, nachtmerries, levendige dromen of spierproblemen 11.

5-HTP is niet uitgebreid onderzocht in combinatie met het nemen van andere medicatie. Daardoor is er nog niet heel veel over te zeggen. Als je al medicijnen neemt tegen depressie of andere serotonine verhogende medicatie (denk bijvoorbeeld ook aan andere slaapmiddelen), kan je beter navraag doen bij je arts.

Is 5-HTP gevaarlijk?

5-HTP mag in Nederland als supplement verkocht worden, en wordt dus als veilig gezien voor volwassenen.

Uiteraard geldt altijd dat je het beste contact kan opnemen met je arts om te vragen of dit middel je kan helpen. Het combineren met andere medicijnen wordt alleen in overleg met je arts gedaan.

Conclusie: 5-HTP

Concluderend kunnen we zeggen dat het lijkt dat 5-HTP een positieve invloed heeft op je slaap, en dus je slaap kan verbeteren. Voordat je 5-HTP gebruikt, is het waarschijnlijk wel een goed idee om met je arts te overleggen of dit een geschikt supplement is om te nemen.


Bronnen

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8697046/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17984558/
 3. https://link.springer.com/article/10.1007/BF00422612#page-1
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4105646
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/339807
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10658624/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22214252
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3536521/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12559480/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21178946/
 11. https://medlineplus.gov/druginfo/natural/794.html